Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2003 09:48

Societe Generale SA : Αύξηση 85% των καθαρών κερδών το β' τρίμηνο

Αύξηση της τάξης του 85%, σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της τρίτης σε μέγεθος τράπεζας της Γαλλίας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, Societe Generale SA, μετά από την πώληση μεριδίου της στην μικρότερη ανταγωνίστριά της Credit Lyonnais S.A., αλλά και τη βελτίωση των εσόδων της από τις δραστηριότητές της στο investment banking.

Oπως μετέδωσε το Bloomberg News, τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 695 εκατ. ευρώ (781 εκατ. δολ.), έναντι 376 εκατ. ευρώ, κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας, θα ανήρχοντο σε 692 εκατ. ευρώ.

Η Societe Generale και οι ανταγωνίστριές της, όπως η BNP Paribas SA και η Deutsche Bank AG, βελτίωσαν τη θέση τους, αποτέλεσμα της αύξησης των εργασιών από τις χρηματιστηριακές τους δραστηριότητες, αλλά και της αντίστοιχης στην αγορά ομολόγων, μετά την άνοδο των χρηματιστηρίων. Τα καθαρά κέρδη της Societe Generale από το corporate και investment banking, ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.

Η BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, ανακοίνωσε χθες ότι τα έσοδά της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 13%, φθάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 4,65 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης. Τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν κατά 10%, μετά την πώληση περιουσιακών της στοιχείων, τα οποία της απέφεραν χαμηλότερα έσοδα.

Η Societe Generale εμφάνισε μετά τους φόρους, καθαρά κέρδη 193 εκατ. ευρώ και ύστερα από την πώληση μεριδίου 3,7% στην Credit Lyonnais, την έκτη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα. Αρχισε να αγοράζει μετοχές το 1999, αμέσως μετά την πώληση από το γαλλικό κράτος μετοχών της Lyonnais στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά. Η Societe Generale πούλησε το μερίδιό της στην Credit Agricole, την υπ' αριθμόν δύο τράπεζα της Γαλλίας, τον Μάϊο, αντί 56 ευρώ ανά μετοχή.