Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2003 11:23

Ανοδος του δείκτη βιομηχανίας PMI τον Ιούλιο στην ευρωζώνη

Αύξηση του δείκτη βιομηχανίας PMI σημειώθηκε για πρώτη φορά μέσα σε πέντε μήνες στην ευρωζώνη, φθάνοντας από το 46,6 τον Ιούνιο στο 48,0 τον Ιούλιο, μετέδωσε το Reuters.

Ωστόσο, ο δείκτης κάτω από το 50,0 δείχνει στασιμότητα στην κατάσταση της αγοράς και συγκεκριμένα για δέκατη φορά το τελευταίο ενδεκάμηνο. Εν τούτοις η αύξηση του δείκτη τον Ιούλιο δείχνει ότι οι ρυθμοί μείωσης υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάρτιο.

Η παραγωγή αυξήθηκε στην Αυστρία, την Ελλάδα, την Ολλανδία και την Ισπανία, με την Ολλανδία να εμφανίζει την ισχυρότερη ανάκαμψη έναντι του Ιουνίου, αλλά ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η μείωση της παραγωγής στη Γερμανία ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών και στη Γαλλία στο χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών, ενώ η Ιρλανδία είχε τις χειρότερες επιδόσεις.

Ο δείκτης των νέων παραγγελιών, εποχιακώς προσαρμοσμένος αυξήθηκε στο 48,8 τον Ιούλιο από 45,7 τον Ιούνιο, ενώ συνεχίστηκε η μείωση της απασχόλησης τον περασμένο μήνα, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να περιορίζουν το κόστος λειτουργίας τους.