Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Αυγούστου 2003 12:02

Με θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες

ΒΕΛΤΙΩΣΗ εμφανίζει το επενδυτικό κλίμα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της βρετανικής τράπεζας HSBC.

Στις 11:55 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.127,2 μονάδες αυξημένος κατά 0,70%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.204,4 μονάδες με κέρδη 1,10% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.463,79 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,72%.

Η μετοχική τιμή της HSBC ενισχύεται κατά 2,49% συμπαρασύροντας προς τα πάνω τους τίτλους ομοειδών ευρωπαϊκών εταιρειών. Η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι στο πρώτο εξάμηνο τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν στα 4,11 δισεκ. δολ. υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύει και η μετοχή του δισκογραφικού ομίλου EMI. Σύμφωνα με δημοσίευμα των κυριακάτικων “Times”, η εταιρεία Blackstone LP βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της EMI αντί 2,5 δισεκ. λιρών (4 δισεκ. δολ.) συμπεριλαμβανομένου του χρέους της.

Σε θετικό έδαφος έχει περάσει και η μετοχή της Altana, η οποία κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης κατέγραφε σημαντικές απώλειες. Η γερμανική βιομηχανία χημικών και φαρμάκων ανακοίνωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2003 τα λειτουργικά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 24% έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου φθάνοντας τα 324 εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση αυτή ήταν ωστόσο μικρότερη από τις προσδοκίες της αγοράς.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχεται ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών με τη μετοχή της BMW να υποχωρεί κατά 0,50%. Η CSFB προχώρησε σε υποβάθμιση της γερμανικής μετοχής σε “underperform” (απόδοση κατώτερη από την πορεία της αγοράς) και έθεσε τιμή-στόχο τα 25 ευρώ.