Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Αυγούστου 2003 00:00

Απώλειες σε καλοκαιρινό κλίμα

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ενδιαφέροντος από την πλευρά των επενδυτών και ο χαμηλός όγκος συναλλαγών χαρακτήριζαν τη χθεσινή συνεδρίαση στην αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς οι συναλλασσόμενοι αναζητούσαν ξεκάθαρες ενδείξεις βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

Ο δείκτης Dow Jones αλλά και ο δείκτης Nasdaq κατάφεραν να απορροφήσουν τις απώλειες που κατέγραφαν κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, την ώρα που σταθεροποιούνταν οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων, γεγονός που καθησύχασε τους φόβους μήπως η άνοδος των επιτοκίων σταθεί εμπόδιο στην εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 9.186,04 μονάδες αυξήμένος κατά 0,35% και ο Nasdaq στις 1.714,06 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,09%.

Την ώρα που ολοκληρώνεται η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων, η Wall Street έχει «εγκλωβισθεί» σε στενά όρια διακύμανσης, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής. Οι μετοχικές αξίες έχουν ενισχυθεί σημαντικά από τα επίπεδα-ναδίρ του Μαρτίου, όμως οι συναλλασσόμενοι διστάζουν να ωθήσουν ακόμη υψηλότερα τις τιμές, ύστερα από την ανοδική πορεία των προηγουμένων μηνών.

Οριακές απώλειες κατέγραφαν χθες τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την υποχώρηση των μετοχών του τραπεζικού κλάδου να παρασύρει προς τα κάτω και τους γενικούς δείκτες.

Μόνο η μετοχή της HSBC κατάφερε να βαδίσει αντίθετα στις γενικότερες υποχωρητικές τάσεις, «σκαρφαλώνοντας» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών, αφότου ανακοίνωσε εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας της.

Μεταξύ των «χαμένων» της χθεσινής συνεδρίασης συγκαταλέγεται και η μετοχή του μηχανολογικού ομίλου ΑΒΒ, η οποία έχασε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που είχε εξσφαλίσει τις προηγούμενες ημέρες, ύστερα από φήμες πως η διευθέτηση των αιτημάτων αποζημίωσης από την έκθεση σε αμίαντο ίσως να προλειαίνει το έδαφος για έκδοση δικαιωμάτων.

Προς το τέλος των χθεσινών συναλλαγών, ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχωρούσε κατά 0,9%, ενώ αρνητικό ήταν και το πρόσημο του δείκτη DJ Euro Stoxx 50. Από τα μέσα Μαρτίου, η αξία των δύο πανευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών έχει ενισχυθεί σημαντικά, όμως από τα μέσα Ιουνίου έχουν «εγκλωβισθεί» σε στενά όρια διακύμανσης, καθώς οι επενδυτές έχουν πλέον προσπεράσει τα ευνοϊκά εταιρικά κέρδη που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και αναζητούν απτές ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν τις ελπίδες περί οικονομικής ανάκαμψης.

Σχεδόν αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης FTSE του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, ενώ ο δείκτης CAC του Χρηματιστηρίου του Παρισιού σημείωσε οριακές απώλειες 0,9%. Με απώλειες έκλεισε και ο γενικός δείκτης του ελβετικού χρηματιστηρίου.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ