Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Αυγούστου 2003 13:17

Θετικά μηνύματα από τον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης

Πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων – για πρώτη φορά από την αρχή του έτους- αναρριχήθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης. Το επίπεδο αυτό αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη του εν λόγω τομέα.

Πιο αναλυτικά, ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στο 50,2 από 48,2 τον Ιούνιο σηματοδοτώντας ανάπτυξη της δραστηριότητας για πρώτη φορά στο τελευταίο επτάμηνο.

Ο παραπάνω δείκτης προκύπτει από την έρευνα Reuters-NTC Research σε περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις στη Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία. Σημειώνεται ότι οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 83% της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα υπηρεσιών στην ευρωζώνη -

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη της δραστηριότητας στην Ιταλία και Γαλλία. Η Ιταλία κατέγραψε τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ μείωση της δραστηριότητας εξακολούθησε να καταγράφεται στη Γερμανία.

Ο επιμέρους δείκτης μελλοντικών προσδοκιών - που μετρά το βαθμό αισιοδοξίας για την επιχειρηματική δραστηριότητα το επόμενο δωδεκάμηνο - ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2002.

Παρά την άνοδο που σημείωσαν τόσο ο δείκτης προσδοκιών όσο και αυτός των νέων δραστηριοτήτων, η απασχόληση στον τομέα υπηρεσιών στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να μειώνεται με απότομο ρυθμό (για δώδεκα συνεχόμενους μήνες). Ο δείκτης υποχώρησε ελαφρά στο 45,8 από 45,9 τον Ιούνιο του 2003, με την πλέον απότομη πτώση να καταγράφεται για μία ακόμη φορά στη Γερμανία.