Την αποκατάσταση του ιδιωτικού χαρακτήρα της ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και την επανόρθωση όλων των αυθαιρεσιών, παρανομιών και διακρίσεων βάσει των οποίων αποκτήθηκε ο κρατικός έλεγχος στην Λαϊκή Τράπεζα ζήτησε σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Marfin Investment Group (MIG) Ανδρέας Βγενόπουλος, ανακοινώνοντας την προσφυγή της εταιρείας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται από τη διμερή διεθνή σύμβαση σχετικά με την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος ανακοίνωσε ότι σήμερα το πρωί, 23 Ιανουαρίου 2013, επιδόθηκε «ειδοποίηση διαφοράς» (Notice of Dispute) προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που συνιστά την επίσημη έναρξη της σχετικής διαδικασίας ζητώντας κατ’ αρχήν αποκατάσταση (restitutio in natura) προκειμένου να προστατεύσει την επένδυσή της ύψους 823.863.584 ευρώ, και αν αυτό δεν συμβεί θα προχωρήσει σε διεκδίκηση του συνολικού ποσού της επένδυσής της, αλλά και κάθε άλλης ζημιάς που απορρέει από την επένδυση αυτή, λόγω παραβάσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία των υποχρεώσεών της βάσει της προαναφερθείσας σύμβασης.
Συγκεκριμένα η MIG ισχυρίζεται τεκμηριωμένα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβίασε τις υποχρεώσεις που είχε:
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος παρουσίασε πλήθος στοιχείων που τεκμηριώνουν τις παραβάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που οδήγησαν στην κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και των ζημιών που έχουν επέλθει στην Τράπεζα και στους μετόχους της από τη στιγμή που αντικαταστάθηκε αυθαίρετα και παράνομα η εκλεγμένη από τους ιδιώτες μετόχους Διοίκησή της και τον έλεγχο της Τράπεζας ανέλαβε η Κυπριακή Κυβέρνηση, τα όργανά της και οι προστηθέντες της.
Από τα πιο σημαντικά στοιχεία που παρουσιάσθηκαν είναι ότι ενώ βάσει των Ευρωπαϊκών οδηγιών οι Ελληνικές Τράπεζες θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο των ιδιωτών μετόχων τους αν συνεισφέρουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους, η παλαιά Διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας είχε ζητήσει εγγράφως να κρατηθεί ο έλεγχος από τους ιδιώτες μετόχους αν συνεισέφεραν το 51% των κεφαλαίων και το αίτημα αυτό απερρίφθη! Αντίθετα ο σχετικός νόμος προέβλεπε ότι αν το Κυπριακό κράτος βάλει έστω και 1 ευρώ δικαιούται να διορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου κάτι που φυσικά είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη αποθάρρυνση όλων των ιδιωτών επενδυτών και την σχεδόν καθολική κρατικοποίηση της Τράπεζας.
Την ίδια περίοδο, ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου βεβαίωνε ότι άλλη Κυπριακή τράπεζα χρειαζότανε λιγότερα κεφάλαια απ΄όσα πραγματικά χρειαζόταν ώστε να μην ζητήσει βοήθεια από το κράτος και όταν αυτό απεδείχθη ανακριβές ουδεμία επέμβαση έχει κάνει το κράτος στην τράπεζα αυτή που διατηρεί πλήρως την ιδιωτική της Διοίκηση και χαρακτήρα και προσπαθεί να επιτύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή της υπέρ των συμφερόντων των μετόχων της!
«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία» τόνισε ο κ. Α. Βγενόπουλος «ότι αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για αυτούσια αποκατάσταση (restitutio in natura) στα πλαίσια της διαδικασίας φιλικής επίλυσης της διαφοράς που προηγείται της εκδίκασης της υπόθεσης από το αρμόδιο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, τότε η MIG θα δικαιωθεί απόλυτα και θα αποζημιωθεί πλήρως για την επένδυσή της. Όμως, αντί να προστεθεί ένα ακόμη μεγάλο βάρος στον δοκιμαζόμενο Κυπριακό λαό θα προτιμούσαμε να μας δοθεί η ευκαιρία να προστατεύσουμε την επένδυσή μας και παράλληλα να μειώσουμε τις ζημιές της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και τα κεφάλαια που αναζητεί σήμερα η Κύπρος από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης».