Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2003 11:47

Αισιόδοξη η ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών συνθηκών κατά το επόμενο έτος αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως επισημαίνει στη μηνιαία της έκθεση για την πορεία της οικονομίας (τεύχος Αυγούστου).

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ εκτιμά ότι αυτός θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα θα παραμείνει κοντά στο 2% και θα σταθεροποιηθεί κάτω από το επίπεδο αυτό κατά το επόμενο έτος. Επαναλαμβάνει παράλληλα ότι τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται στο ενδεδειγμένο επίπεδο.

«Η ΕΚΤ βλέπει φως στο βάθος του τούνελ. Ωστόσο, η εκτίμησή μας ότι θα υπάρξει και νέα μείωση των επιτοκίων δεν αλλάζει», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Οτμαρ Λανγκ, οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του εν λόγω πρακτορείου τον προηγούμενο μήνα, η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει και νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ από την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα στο τρέχον έτος.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει προβεί τρεις φορές σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα πάντως με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ευρωζώνη σημείωσε άνοδο μόλις κατά 0,1% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2002.Σε σχέση με το α' τρίμηνο 2002 το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη έδειξε άνοδο κατά 0,9% έναντι 0,8% που εκτιμούσε η Eurostat στις 10 Ιουλίου.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στο α' τρίμηνο ήταν επίσης 0,1% για την Ευρωπαϊκή Ενωση των 15 σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2002, ενώ συγκριτικά με το δ' τρίμηνο η οικονομία των «15» κατέγραψε ρυθμό ανόδου 1,1%.