Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2003 18:53

Μικτή εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές

ΜΙΚΤΕΣ τάσεις επικράτησαν σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, όπου η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη λόγω των θερινών διακοπών.

Τον τόνο στην κίνηση των δεικτών έδωσαν και σήμερα τα εταιρικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, ενώ στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος προς το τέλος των συναλλαγών συνέβαλε η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Η άνοδος των αμερικανικών μετοχών αποδίδεται στα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αμερικανική οικονομία και στην ικανοποιητική αύξηση που σημείωσαν οι πωλήσεις των μεγάλων καταστημάτων λιανικής τον Ιούλιο.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.095,6 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,62%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.130,56 μονάδες με οριακά κέρδη 0,14%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,31%, στις 3.331,53 μονάδες.

Πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των χημικών μετά τα αποθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα της γερμανικής BASF, τα οποία ήρθαν να προστεθούν στις κατώτερες των προσδοκιών επιδόσεις δευτέρου τριμήνου της επίσης γερμανικής Bayer.

Η Deutsche Bank υποβάθμισε σήμερα τη μετοχή της Bayer σε “hold” (διακράτηση) από “buy” (αγορά) http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/08/07/780595.htm .

Στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οι μετοχές της BASF και της Bayer υποχωρούν κατά 4% και 4,62% αντιστοίχως.

Στον αντίποδα, το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε στο χρηματοοικονομικό κλάδο μετά τα από μία σειρά θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η ολλανδική τράπεζα ABN Amro ανακοίνωσε αύξηση της καθαρής κερδοφορίας της κατά 46% στο δεύτερο τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/08/07/780583.htm . Η άνοδος αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, ωστόσο η μετοχή της εταιρείας δεν κατάφερε να διατηρήσει τα σημαντικά κέρδη που κατέγραφε το πρωί.

Καλύτερα από τις προσδοκίες της αγοράς ήταν και τα αποτελέσματα του ολλανδικού ασφαλιστικού ομίλου Aegon και της βρετανικής τράπεζας Barclays. Η μετοχική τιμή της τελευταίας έκλεισε με άνοδο άνω του 9%.