Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2003 09:23

Αυξημένα κατά 62,3% τα κέρδη της Alpha Bank στο α΄ εξάμηνο

Σε 118,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Alpha Bank σημειώνοντας αύξηση κατά 62,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν άνοδο της τάξεως του 59,5%.

Το αποτέλεσμα αυτό, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, προήλθε κυρίως από τη δυναμική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Τομέα Εργασιών Δικτύου, τη διεύρυνση των επιτοκιακών περιθωρίων καθώς και την πραγματοποίηση θετικών αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις.

Σε επίπεδο τριμήνων, η μείωση των κερδών κατά 3%, αποδίδεται κυρίως στο χαμηλότερο επίπεδο κεφαλαιακών κερδών ομολόγων από το υψηλό επίπεδο του α΄ τριμήνου και δευτερευόντως στη μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε στη διαφημιστική μας δαπάνη στο β΄τρίμηνο λόγω της εισαγωγής νέων προϊόντων.

Σημειώνεται ότι για λόγους συγκρισιμότητας, τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2002 έχουν αναμορφωθεί μετά την αλλαγή του τρόπου που απεικονίζονται οι χρηματοδοτικές μισθώσεις στις λογιστικές καταστάσεις από το τέλος του α΄τριμήνου 2003 και τη διαγραφή της υπεραξίας στο τέλος του 2002 που προέκυψε από την εξαγορά της Ιονικής Τραπέζης. Επίσης, στους φόρους που υπολογίζονται για το α’ εξάμηνο του 2003, δεν περιλαμβάνεται αναλογικά η έκπτωση φόρου 5% που θα επιτευχθεί σε ετήσια βάση μετά την ολοκλήρωση της συγχωνεύσεως δι΄απορροφήσεως της Αlpha Επενδύσεων από την Αlpha Bank πριν το τέλος του 2003.

Τα καθαρά τραπεζικά έσοδα (καθαρά έσοδα τόκων πλέον εσόδων προμηθειών) το α’ εξάμηνο του 2003 αυξήθηκαν κατά 11% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε σημαντικά σε 2,90% το α’ εξάμηνο του 2003 από 2,56% στο α΄ εξάμηνο 2002. Παρά τις συνεχείς μειώσεις επιτοκίων, τα περιθώρια στις καταθέσεις συμπιέστηκαν μόνο ελαφρώς. Τα περιθώρια των χρηματοδοτήσεων, αντιθέτως, διευρύνθηκαν ως αποτέλεσμα της ωριμάνσεως των στεγαστικών δανείων χαμηλού επιτοκίου εκκινήσεως και της ορθολογικότερης τιμολογήσεως των επιχειρηματικών δανείων.

Τα έσοδα προμηθειών υποχώρησαν κατά 3,7% έναντι του πρώτου εξαμήνου του προηγούμενου έτους, καθώς η αποκλιμάκωση του ρυθμού επεκτάσεως της στεγαστικής πίστεως περιόρισε τα έσοδα για κάλυψη εξόδων δανείων, ενώ η αύξηση της αβεβαιότητας λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών, κυρίως κατά το α` τρίμηνο του 2003, δεν ευνόησε τις εργασίες που αποφέρουν προμήθειες. Ήδη, μεταξύ του α΄και του β΄τριμήνου 2003, παρατηρείται αύξηση προμηθειών κατά 6,2%, που είναι ενδεικτική της τάσεως που αναμένεται να διαμορφωθεί στο υπόλοιπο του έτους με την βελτίωση και των αγορών.

Οι συνολικές χρηματοδοτήσεις παρουσίασαν αύξηση 17,4% έναντι του α’ εξαμήνου 2002, ενώ οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και κάρτες) στο ίδιο χρονικό διάστημα κατέγραψαν αύξηση 46,8% αντιπροσωπεύοντας το 23,4% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων (Ιούνιος 2002: 18,7%).

Οι χορηγήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 16,5%. Τα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις με δικαίωμα επιστροφής 10% επί των τόκων σε περίπτωση διαχρονικά συνεπούς εξυπηρετήσεως των δανειακών τους υποχρεώσεων ανέρχονται ήδη σε Ευρώ 120 εκατ. και αντιστοιχούν σε 7.500 νέα δάνεια από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος το Σεπτέμβριο 2002.

Αντίστοιχα, οι χορηγήσεις προς μεγάλες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων εκείνων προς τη ναυτιλία, όπου η στρατηγική μας επικεντρώνεται στη διατήρηση υψηλής ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην ανάπτυξη παράπλευρων εργασιών, επεκτάθηκαν κατά 3%. Το αποτέλεσμα αυτό, βεβαίως, έχει επηρεασθεί αρνητικά από την πτώση του δολαρίου καθώς η χρηματοδότηση της ναυτιλίας πραγματοποιείται σε δολάρια. Τέλος, τα υπόλοιπα των χρηματοδοτικών μισθώσεων (leasing) και της πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring) αυξήθηκαν κατά 7% και 30% αντίστοιχα, αντιπροσωπεύοντας το 5% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Κατά το δωδεκάμηνο μέχρι τέλους Ιουνίου 2003, τα συνολικά κεφάλαια πελατείας, (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, συμφωνιών επαναγοράς-repos, αμοιβαίων κεφαλαίων, τοποθετήσεων private banking κ.λπ), αυξήθηκαν κατά 2,5% σε Ευρώ 30,7 δισ. από Ευρώ 30 δισ. τον Ιούνιο 2002. Η παρατηρούμενη μετακίνηση κεφαλαίων από τις συμφωνίες επαναγοράς (-37,2%) αντισταθμίστηκε από την εισροή κεφαλαίων στα αμοιβαία κεφάλαια διαχειρίσεως διαθεσίμων (+63,7%), τους λογαριασμούς διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου (+45,7%) και τις πωλήσεις ομολόγων (+1,9%).

Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η προσφορά ομολόγων εκδόσεώς μας προς την πελατεία, ως εναλλακτική επιλογή σε άλλες βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις επιδιώκοντας, αφενός τη βελτίωση των αποδόσεων των πελατών και αφετέρου την επέκταση των εργασιών χρηματοδοτήσεων, αποφεύγοντας τη δέσμευση κεφαλαίων σε κρατικά ομόλογα υποκείμενα των συμφωνιών επαναγοράς.

Με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:

«To πρώτο εξάμηνο του 2003, η αναπτυξιακή μας πορεία ενισχύθηκε σημαντικά. Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας, επεκτείνουμε δυναμικά τις εργασίες Δικτύου αυξάνοντας την οργανική μας κερδοφορία. Στην εξέλιξη αυτή συμβάλλουν οι πρωτοβουλίες μας να προσφέρουμε νέα και ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά και πρωτοποριακά προϊόντα στην ελληνική αγορά. Τα αποτελέσματα αυτά, μαζί με τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και τη συντηρητική πολιτική αναλήψεως κινδύνων που ακολουθούμε, εμπνέουν εμπιστοσύνη για περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών και αύξηση της κερδοφορίας μας».

Δείτε τα συγκριτικά συνοπτικά στοιχεία του ομίλου στη διεύθυνση http://www.ase.gr/content/gr/announcements/Files/ΑLPHA_BANK_SUPPORTING_TABLES_H1_2003(Ελλην).xls .