Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2003 19:01

Διατήρησαν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν σχεδόν καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα λόγω και των θερινών διακοπών.

Ώθηση στους ευρωπαϊκούς δείκτες έδωσε η διατήρηση του θετικού κλίματος στη Wall Street, ορισμένα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα και το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών μετά τη σημαντική άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.144,3 μονάδες αυξημένος κατά 1,19%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.165,49 μονάδες με κέρδη 1,12% και στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX στις 312,35 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,98%.

Αντιθέτως, απώλειες (0,19%) καταγράφει ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη παρουσιάζοντας και σήμερα τάσεις αυτονόμησης από την πορεία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βρετανικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,97%, ενώ ο γαλλικός υποχώρησε οριακά κατά 0,13%.

Αξιόλογη άνοδο (3,17%) σημείωσε η μετοχή της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total. Σημαντικά κέρδη (2,35%) κατέγραψε και ο τίτλος της ομοειδούς βρετανικής εταιρείας British Petroleum.

Ώθηση στις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών –εκτός από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου- έδωσε και η είδηση ότι η Citigroup αναβάθμισε τη σύστασή της για τις ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαιοειδών.

Αντιθέτως, με απώλειες (1,28%) έκλεισε η μετοχή του ολλανδικού ομίλου λιανικής Ahold, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα μείωση των εσόδων του μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών στο δεύτερο τρίμηνο του 2003.