Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012 12:39

ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ : Διαθεσιμότητα της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31 Αυγούστου 2012   ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Α΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΟΜΙΛΟΥ CRETAFARM     Η ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2012 βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ).   Κύκλος εργασιών   Οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν ...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

31 Αυγούστου 2012

 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Α΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΟΜΙΛΟΥ CRETAFARM  

 

Η ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2012 βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ).

 

Κύκλος εργασιών

 

Οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 46 εκ. € εμφανίζοντας μείωση 4,9% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2011. Τα αντίστοιχα μεγέθη για τη μητρική εταιρεία ανήλθαν σε 42,5 εκ. € την περίοδο του 2012 και 47 εκ. € την αντίστοιχη περίοδο του 2011, ήτοι μειωμένα κατά 9,4%, γεγονός που οφείλεται αφ’ ενός στην ορθολογικοποίηση του πελατολογίου, απόρροια της αυστηρής πιστωτικής πολιτικής που έχει υιοθετηθεί και αφ’ ετέρου στην αναδιάρθρωση του κωδικολογίου, με εγκατάλειψη των λιγότερο κερδοφόρων προϊόντων.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι πωλήσεις του Ομίλου που κατευθύνονται προς τις αγορές του εξωτερικού, αν και ακόμα είναι σε χαμηλά επίπεδα, αυξήθηκαν σε σχέση με το 2011 κατά 67% και πλέον αντιπροσωπεύουν το 5% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών.

Κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων

Το EBITDA της εταιρείας ανήλθε σε 5,4 εκ. €,  έναντι 6,7 εκ. € το 2011. Τα αντίστοιχα μεγέθη του Ομίλου ανήλθαν σε 3,2 εκ. € για την περίοδο 1/1-30/6/2012 έναντι 4 εκ. € την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Η υποχώρηση της τάξης του 20% στα ενοποιημένα μεγέθη, οφείλεται αφ’ ενός στην σημαντική επιδείνωση της καταναλωτικής ζήτησης στην Ελλάδα και αφ΄ετέρου στις  αυξημένες δαπάνες που συνδέονται με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των λειτουργιών της εταιρείας, τα οφέλη του οποίου θα αρχίσουν να εμφανίζονται στο β’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. 

Κέρδη / (ζημίες) προ φόρων

Η προαναφερθείσα μείωση της οργανικής κερδοφορίας σε συνδυασμό με τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα, απόρροια της ραγδαίας αύξησης του κόστους δανεισμού, είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων προ φόρων σε κέρδη 115 χιλ. ευρώ έναντι 3,1 εκ. € την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Τα αντίστοιχα μεγέθη για τον όμιλο είναι ζημίες 3,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2012, έναντι ζημιών 0,4 εκατ. ευρώ, το 2011.

«Όσον αφορά την Ελλάδα, στην τρέχουσα δυσχερή οικονομική συγκυρία, η CretaFarms, προχωρεί στον εξορθολογισμό των διαδικασιών της, δίνοντας έμφαση στην μείωση του λειτουργικού της κόστους και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης. Παράλληλα, στις ευρωπαϊκές θυγατρικές, έχει δρομολογηθεί η ενεργότερη συμμετοχή των τοπικών συνεργατών, αξιοποιώντας όλες τις δυνατές συνέργειες με την δική τους οργάνωση. Τέλος, στην θυγατρική της Αμερικής, μετά το πρόσφατο λανσάρισμα νέων προϊόντων, έχει υιοθετηθεί μία περισσότερο στοχευμένη γεωγραφικά  εμπορική πολιτική, με σκοπό την περαιτέρω διείσδυση στις συγκεκριμένες πολιτείες», δήλωσε με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο κύριος Εμμανουήλ Δομαζάκης, Πρόεδρος της CretaFarms.


www.athex.gr