Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2003 09:57

Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων αναρριχήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο στον απόηχο των ενθαρρυντικών στοιχείων για την ιαπωνική οικονομία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/08/12/790424.htm .

Θετικό αντίκτυπο στην επενδυτική ψυχολογία είχε επίσης η συγκρατημένη αισιοδοξία της Fed για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας.

Παράλληλα με την ανακοίνωση για τα επιτόκια, τα οποία παρέμειναν αμετάβλητα, η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας, αν και ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού δεν έχει εκλείψει.

«Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Η ανάκαμψή της θα συνεχιστεί», δήλωσε στο Bloomberg διαχειριστής κεφαλαίων στην Banc One Investment Advisors στο Οχάιο. «Η κερδοφορία των (ιαπωνικών) εξαγωγικών εταιρειών θα βελτιωθεί», πρόσθεσε.

Η μετοχή της Toyota ενισχύθηκε κατά 3,26%. Η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας βασίζει μεγάλο μέρος των εσόδων της στην αμερικανική αγορά. Ανοδο άνω του 3% σημείωσε και ο τίτλος της ομοειδούς εταιρείας Mazda.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των τραπεζών και των χαλυβουργιών εν μέσω προσδοκιών ότι η διαφαινόμενη ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας θα συμβάλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους. Η μετοχή της Kobe Steet, της τέταρτης μεγαλύτερης χαλυβουργίας στην Ιαπωνία, σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 8,06%.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,96% και διαμορφώθηκε στις 9.752,75 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο από τις 29 Ιουλίου. Ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τις 9.762,16 μονάδες.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 951,76 μονάδες αυξημένος κατά 1,84%.