Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2003 17:43

Πετρόλα: Αύξηση πωλήσεων κατά 28,5% στο εξάμηνο

Στα περυσινά επίπεδα παρέμειναν στο πρώτο εξάμηνο του 2003 τα κέρδη προ φόρων της εισηγμένης Πετρόλα. Ειδικότερα, ανήλθαν στα 15,7 εκατ. ευρώ από 15,6 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2002. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι κύριοι παράγοντες που επηρέασαν την κερδοφορία του εξαμήνου είναι:

- Οι αυξημένοι όγκοι πωλήσεων κυρίως σε εξαγωγές και πετρέλαιο θέρμανσης.

- Η εξέλιξη των περιθωρίων διύλισης και εμπορίας, τα οποία, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, κατά το δεύτερο τρίμηνο και μετά το πέρας των γεγονότων στο Ιράκ, μειώθηκαν σε σημείο που δεν επέτρεψαν την περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας.

- Η πολιτική διαχείρισης εμπορικών κινδύνων στα πλαίσια της οποίας περιορίστηκαν οι επιπτώσεις από τις έντονες διακυμάνσεις των μικτών περιθωρίων διύλισης.

- Η βελτίωση των λειτουργικών διαδικασιών με αποτέλεσμα την συγκράτηση και μείωση των εξόδων διοικητικής λειτουργίας και λειτουργίας διάθεσης.

Τα οργανικά κέρδη παρουσιάζονται βελτιωμένα, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) του εξαμήνου να ανέρχονται σε 20,3 εκατ. ευρώ, κατά 4% αυξημένα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ενισχυμένος κατά 28,5% στα 664,6 εκατ. ευρώ ήταν ο κύκλος εργασιών της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο του 2003, παρά την αρνητική επίδραση που είχε η ισοτιμία του ευρώ με το δολλάριο (-23%), όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η αύξηση οφείλεται στους υψηλότερους όγκους πωλήσεων αλλά και στις υψηλότερες τιμές πετρελαιοειδών προϊόντων στην διεθνή αγορά κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003 σε σχέση με το 2002.

Αύξηση 16% παρουσιάζει ο όγκος πωλήσεων, ο οποίος ανήλθε συνολικά σε 2,5 εκατ. τόνους, από τους οποίους το 69% αφορά βιομηχανική δραστηριότητα και το υπόλοιπο 31% εμπορική δραστηριότητα.

Αναφορικά με τη συγχώνευση της εταιρείας με απορρόφησή της από την Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ελέγχου και αποτιμήσεων και το εγκεκριμένο από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης καταχωρήθηκε στις αρμόδιες αρχές και δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο Τύπο και στο ΦΕΚ της 16.7.2003.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις τόσο η Πετρόλα όσο και η Ελληνικά Πετρέλαια έχουν συγκαλέσει για τις 18/9/2003 έκτακτες γενικές συνελεύσεις για την τελική απόφαση της συγχώνευσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του 2003.