Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2003 12:48

Πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με το τελευταίο να επωφελείται από τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η παραγωγή των αμερικανικών βιομηχανιών αυξήθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε περισσότερο απ΄ ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας διατηρήθηκαν για τέταρτη εβδομάδα κάτω από το επίπεδο των 400.000.

Επιπλέον, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Μίσιγκαν αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση στις 91 μονάδες τον Αύγουστο έναντι 90,9 μονάδων τον Ιούλιο. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη, στις 16:45 (ώρα Ελλάδος).

«Η αισιοδοξία σχετικά με την οικονομία των ΗΠΑ αυξάνεται. Η διατήρηση αυτού του κλίματος συμβάλλει στην άνοδο των αμερικανικών χρηματιστηρίων δίνοντας ώθηση και στο δολάριο», δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής της Mellon Financial στο Λονδίνο.

Αντιθέτως, έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2003 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σημείωσε οριακή αύξηση κατά 0,4% σε ετήσια βάση, ενώ δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της, η Γερμανία και η Ιταλία, διολίσθησαν σε ύφεση http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/08/18/798278.htm .

Στις 12:39 (ώρα Ελλάδος), το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,123 δολάρια έναντι 1,1254 δολαρίων αργά το βράδυ της Παρασκευής.