Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2003 13:51

Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις αναμένεται να επικρατήσουν κατά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης στη Wall Street, όπως προοιωνίζεται η πορεία των προθεσμιακών τιμών επί των δεικτών Dow Jones και Nasdaq. Ο όγκος των συναλλαγών εκτιμάται ωστόσο ότι θα διατηρηθεί χαμηλός λόγω και των θερινών διακοπών.

Στις 13:27 (ώρα Ελλάδος), η προθεσμιακή τιμή στο δείκτη Dow Jones σημείωνε άνοδο της τάξεως των τριών μονάδων.

Στη διατήρηση του θετικού κλίματος συμβάλλουν τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή των αμερικανικών βιομηχανιών αυξήθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε περισσότερο απ΄ ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας διατηρήθηκαν για τέταρτη εβδομάδα κάτω από το επίπεδο των 400.000.

Επιπλέον, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Μίσιγκαν αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση στις 91 μονάδες τον Αύγουστο έναντι 90,9 μονάδων τον Ιούλιο. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη, στις 16:45 (ώρα Ελλάδος).

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές δεν φαίνεται να πτοούνται από το πρόσφατο μπλακ-άουτ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/08/18/798306.htm , το οποίο βύθισε στο σκοτάδι περίπου 50 εκατ. ανθρώπους σε ΗΠΑ και Καναδά, καθώς οι επιπτώσεις του στην αμερικανική οικονομία θεωρούνται περιορισμένες http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/08/18/798304.htm .

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται πριν από την έναρξη της συνεδρίασης οι επιδόσεις της εταιρείας Lowe’s για το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών, τα κέρδη της εν λόγω εταιρείας αυξήθηκαν στα 69 σεντς ανά μετοχή από 59 σεντς στο δεύτερο τρίμηνο του 2002.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Dell, η μεγαλύτερη εταιρεία προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο, ανακοίνωσε βελτιωμένη κερδοφορία για πέμπτο διαδοχικό υποστηρίζοντας πως η ζήτηση για τεχνολογικά προϊόντα έχει μεν σταθεροποιηθεί, όμως δεν βελτιώθηκε σημαντικά. Τα καθαρά κέρδη της Dell ανήλθαν σε 621 εκατ. δολάρια στο οικονομικό τρίμηνο μέχρι την 1η Αυγούστου έναντι κερδών ύψους 501 εκατ. δολαρίων του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου. Τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 9,78 δισ. δολάρια.

Αξιόλογη άνοδο (1,20%) σημειώνει αυτή την ώρα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η μετοχή της Microsoft. H αμερικανική εταιρεία παρουσίασε μία νέα υπηρεσία ανταλλαγής μουσικών αρχείων στην Ευρώπη ύστερα από την επιτυχία που σημείωσε παρόμοια υπηρεσία που δημιούργησε η Apple στις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/08/18/798289.htm .

Την Παρασκευή το αμερικανικό χρηματιστήριο υπολειτούργησε με τον όγκο των συναλλαγών εξαιρετικά χαμηλό, όμως σημειώθηκε κύμα αγοράς μετοχών που πολλοί υποστήριζαν ότι θα επωφεληθούν από το μπλακ-άουτ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τίτλοι των εταιρειών American Superconductor, Plug Power και Yankee Candle, οι οποίες αναμένεται να διεκδικήσουν τα έργα αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,12% και 0,10% αντιστοίχως.