Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Αυγούστου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Canon Inc. και της Samsung Electronics Co., καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί, για το ότι ο δείκτης κατοικιών για στέγαση στις ΗΠΑ, θα προσθέσει ένα ακόμη στοιχείο, πως η ανάπτυξη επιταγχύνεται στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Οσο η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει σημάδια βελτίωσης, τόσοι οι εξαγωγικές εταιρείες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τη θέση τους», ανέφερε ο Hideyuki Itoh, ο οποίος διαχειρίζεται ποσό 67 δισ. δολ. σε μετοχές με την Daiwa Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας, ότι : «Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ βρίσκονται σε καλά επίπεδα». Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφερθεί πού ακριβώς έχει επενδύσει τα κεφάλαια που διαχειρίζεται.

Ο δείκτης Nikkei, κέρδιζε ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στις 10.218,62 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix κέρδιζε ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στις 992,80 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, να αποτελούν το 22% των συνολικών κερδών του δείκτη. Και οι δύο δείκτες βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 13 μηνών. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi κέρδιζε ποσοστό 1,6%.

Οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής ημιαγωγών της Ασίας κινούντο ανοδικά, μετά την ανακοίνωση της Gartner Inc., εταιρείας παροχής συμβουλών του κλάδου της τεχνολογίας και της πληροφορικής, ότι οι πωλήσεις των chip για κομπιούτερ θα αυξηθούν φέτος, καθώς η ζήτηση για υπολογιστές και για τα εξαρτήματα αυτών, αυξάνεται.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE, κινήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 14 μηνών. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip για κομπιούτερ στον κόσμο, βάσει υπεργολαβιών. Οι μετοχές της Tokyo Electron Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής εξαρτημάτων για ημιαγωγούς στον κόσμο, αναρριχήθηκαν κατά 3,9%.

Ολοι οι δείκτες στην περιφέρεια, κινούντο ανοδικά.