Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Αυγούστου 2003 10:24

Coca-Cola Τρία Εψιλον Α.Ε. : Αύξηση των μεγεθών το α' εξάμηνο

ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, εμφάνισε η Coca-Cola Τρία Εψιλον, σημειώνοντας αύξηση υψηλότερη του 31% των λειτουργικών της κερδών (EBIT), φθάνοντας τα 135 εκατ. ευρώ από 103 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο και 12% αύξηση στα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA), τα οποία ανήλθαν σε 325 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη εστίαση στη βελτίωση της κερδοφορίας.

Oπως ανακοινώθηκε σχετικά, ο αυξημένος όγκος των πωλήσεων (διαμορφώθηκε στα 647 εκατ. κιβώτια), η συνεχής εισαγωγή νέων προϊόντων, καθώς και η συγκράτηση των λειτουργικών και χρηματοοικονομικών εξόδων, συνέβαλαν στη σημαντική βελτίωση των περιθωρίων κέρδους.

Ο όγκος πωλήσεων για το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε κατά 6%, κυρίως λόγω της πολύ καλής επίδοσης στο δεύτερο τρίμηνο, όπου ο όγκος αυξήθηκε κατά 9%.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2003 ο όγκος επηρεάστηκε θετικά από την περίοδο των εορτών του Πάσχα και τις βελτιωμένες καιρικές συνθήκες στις περισσότερες περιοχές. Οι μακροοικονομικές συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν προκλητικές και για το υπόλοιπο του έτους.

Κεφαλαιακή αναδιάρθρωση

Στο μεταξύ, την πρόθεσή της, να βελτιώσει την κεφαλαιακή της δομή, μέσω χρηματοδοτούμενης κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή κεφαλαίου προς όλους τους μετόχους ύψους δύο ευρώ ανά μετοχή.

Η ημερομηνία κατά την οποία οι μέτοχοι της Coca-Cola Τρία Εψιλον δικαιούνται της επιστροφής κεφαλαίου, θα ανακοινωθεί όταν ολοκληρωθεί η λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Το διοικητικό συμβούλιο της Coca-Cola Τρία Εψιλον, προσκάλεσε τους μετόχους σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 15 Σεπτεμβρίου 2003, για να εγκρίνουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 518 εκατ. ευρώ, μέσω κεφαλαιοποίησης αποθεματικών.

Μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων, θα συγκληθεί δεύτερη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για να εγκρίνει τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 473 εκατ. ευρώ και επιστροφή σε όλους του μετόχους ύψους δύο ευρώ ανά μετοχή.

Η επιστροφή κεφαλαίου θα χρηματοδοτηθεί μέσω της διεθνούς κεφαλαιαγοράς χρεογράφων και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις, η Coca-Cola Τρία Εψιλον, αναμένει ότι η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση και η επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους της, θα ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2003.

Ανανέωση συμβάσεων

Τις συμβάσεις εμφιάλωσης, οι οποίες καλύπτουν τις 26 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, ανανέωσε η Coca-Cola Tρία Εψιλον. Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, οι νέες συμβάσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2004, θα έχουν αρχική διάρκεια 10 ετών, έως τον Δεκέμβριο του 2013 με δικαίωμα προαίρεσης για περαιτέρω ανανέωση 10 ετών, έως το 2023.

Επιπλέον, οι δύο βασικοί μέτοχοι της Coca-Cola Τρία Εψιλον, ο όμιλος Kar-Tess και η εταιρεία The Coca-Cola Company συμφώνησαν να ανανεώσουν την υφιστάμενη συμφωνία μετόχων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008. Ένα από τα κύρια σημεία της συμφωνίας μετόχων, είναι και η δέσμευση για τη μη διάθεση μετοχών της εταιρείας που ανήκουν στον όμιλο Kar-Tess και την εταιρεία The Coca-Cola Company, έτσι ώστε το σύνολο της συμμετοχής τους στην Coca-Cola Τρία Εψιλον να παραμένει σε ποσοστό άνω του 50% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Oπως ανακοινώθηκε σχετικά, η εταιρεία Kar-Tess Holding S.A. (μέλος του ομίλου Kar-Tess) γνωστοποίησε στην Coca-Cola Τρία Εψιλον, ότι προτίθεται να προβεί σε μετοχική αναδιάρθρωση. Συνέπεια αυτής, θα είναι μεταβίβαση ποσοστού που αντιπροσωπεύει περίπου το 9,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Coca-Cola Τρία Εψιλον από την Kar-Tess Holding S.A. σε τουλάχιστον εννέα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, που είναι είτε υφιστάμενοι μέτοχοι είτε νομικά ή φυσικά πρόσωπα, που θα υποδειχθούν από αυτούς, χωρίς κανένα από αυτά να κατέχει ποσοστό άνω του 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Coca-Cola Τρία Εψιλον.

Ο καθένας από τους παραπάνω μετόχους θα δεσμευτεί για 12 μήνες από την ημερομηνία που θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή, να μην προβεί σε διάθεση των μετοχών που θα μεταβιβαστούν (lock-up).

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο όμιλος Kar-Tess θα κατέχει ποσοστό που αντιστοιχεί στο 30,4% και η εταιρεία The Coca-Cola Company ποσοστό που αντιστοιχεί στο 24,0% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.