Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Αυγούστου 2003 11:18

Γερμανία : Αύξηση των τιμών παραγωγού τον Ιούλιο

Αύξηση, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, σημείωσαν τον Ιούλιο οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία, καθώς ανοδικά κινήθηκε το κόστος της ενέργειας, ενώ ο ζεστός καιρός, κατέστησε σειρά τροφίμων, όπως το αλεύρι, περισσότερο ακριβά.

Η τιμή των αγαθών, από τα χημικά έως και τη βενζίνη, αναρριχήθηκε κατά 0,3% τον Ιούλιο έναντι του Ιουνίου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι τιμές θα αυξάνοντο κατά 0,1%. Πριν από ένα χρόνο, οι τιμές παραγωγού είχαν αυξηθεί κατά 1,9%. Εκτός του κόστους για την ενέργεια, οι τιμές αυξήθηκαν σε ποσοστό 0,3%, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

Οι τιμές ενέργειας και τροφίμων στη Γερμανία, ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τους ερχόμενους μήνες, μετά το κύμα καύσωνα που έπληξε τις καλλιέργειες και αύξησε τη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.

«Το κύμα του καύσωνα μπορεί να αυξήσει και πάλι το κόστος της ενέργειας», ανέφερε ο Stefan Bielmeir, οικονομικός αναλυτής στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, Deutsche Bank AG, συμπληρώνοντας : «Δεν θα είναι, από μια παροδική αύξηση, η οποία δεν πρόκειται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία και την Ευρώπη, σε οποιαδήποτε περίπτωση θα συνεχίσει να υποχωρεί εξ αιτίας της οικονομικής ύφεσης».

Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των 12 χωρών μελών της ευρωζώνης και τον Ιούλιο υποχώρησε στο 0,9%, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες που έχει εκφράσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ότι η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου σε ποσοστό 7,7% έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου. Η τιμή του αργού αυξήθηκε 2,2% τον περασμένο μήνα και συνολικά 24% από τον Απρίλιο, καθώς το Ιράκ προσπαθεί να αποκαταστήσει την παραγωγή του, μετά το τέλος του πολέμου στη χώρα.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενεργείας αναρριχήθηκαν κατά 8,2% τον Ιούλιο και αυξήθηκαν περαιτέρω τον Αύγουστο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 20 μηνών, καθώς η ζήτηση για τη λειτουργία κλιματιστικών αυξήθηκε μετά την αύξηση της θερμοκρασία σε επίπεδα ρεκόρ τόσο στη Γερμανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ένα χρόνο πριν η τιμή των αλεύρων από σιτάρι αυξήθηκαν κατά 10,3% και των αλεύρων από σίκαλη σε ποσοστό 6,2%. Χθες, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι η παραγωγή σταριού στην Ευρώπη θα μειωθεί κατά 9,5% φέτος, μετά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν και είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των καλλιεργειών από την ξηρασία.