Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Αυγούστου 2003 18:10

Mικρή άνοδος στη Ν.Υ.

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται αυτή την ώρα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, καθώς οι ανησυχίες που προκάλεσε η απρόσμενη εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντισταθμίζονται από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανεγέρσεις κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούλιο στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 17 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας που δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Μίσιγκαν υποχώρησε τον Αύγουστο στις 90,2 μονάδες, από 90,9 μονάδες τον Ιούλιο. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη στις 91,4 μονάδες.

Στις 17:51 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης Dow Jones είχε διαμορφωθεί στις 9.430,3 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,17% και ο Nasdaq στις 1.751,71 μονάδες αυξημένος κατά 0,70%.

Αξιόλογη άνοδο (1,04%) σημειώνει η μετοχή της Lowe’s μετά την αναβάθμισή της από την Prudential σε “buy” από “hold”. Η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε χθες αύξηση της κερδοφορίας για το δεύτερο τρίμηνο κατά 28%. Ο πρόεδρος της εταιρείας τόνισε πως η συνεχιζόμενη επιτυχία των πωλήσεων στις ΗΠΑ, οι πρωτοβουλίες της εταιρείας και το βελτιούμενο μακροοικονομικό κλίμα, στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα και για τα αποτελέσματα του δευτέρου εξαμήνου.

Αντιθέτως, σημαντική πτώση (3,63%) σημειώνει η μετοχή της Home Depot παρά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου. Η κορυφαία εταιρεία οικιακού εξοπλισμού στον κόσμο ανακοίνωσε σήμερα ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2003 τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 1,3 δισεκ. δολ. ή 56 σεντς ανά μετοχή σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Η άνοδος αυτή ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για κέρδη 54 σεντς ανά μετοχή, και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εισαγωγή νέων προϊόντων και στις θετικές επιδράσεις από την αύξηση των διαφημιστικών της δαπανών. Οι πωλήσεις του αμερικανικού κολοσσού ενισχύθηκαν κατά 10,5% έναντι του δεύτερου περυσινού τριμήνου φθάνοντας τα 17,99 δισεκ. δολ. .

Τέλος, μικρή άνοδο σημειώνει η μετοχή της Hewlett Packard. Η εν λόγω εταιρεία μετά το τέλος της συνεδρίασης θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, αναμένεται ότι θα εμφανίσει κέρδη της τάξεως του 26 σεντς ανά μετοχή έναντι 14 σεντς ανά μετοχή στο δεύτερο τρίμηνο του 2002.