Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2003 13:53

Nordea AB : Υψηλότερα των προβλέψεων κέρδη το β' τρίμηνο

Υψηλότερη αύξηση των κερδών της, από ό,τι εκτιμούσαν οικονομικοί αναλυτές, εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης η μεγαλύτερη σκανδιναβική τράπεζα, Nordea AB, μετά από τη μείωση του κόστους λειτουργίας, των ζημιών από τα δάνεια που έχει χορηγήσει και την αύξηση των καθαρών της εσόδων.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg News, τα καθαρά κέρδη της Nordea, ανήλθαν σε 405 εκατ. ευρώ (450 εκατ. δολ.) ή 14 σεντς ανά μετοχή, από 106 εκατ. ευρώ ή τέσσερα σεντς ανά μετοχή, που ήταν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα καθαρά της κέρδη θα ανήρχοντο σε 325 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της, Lars Nordstroem, 59 ετών, ο οποίος αντικατέστησε τον Thorleif Krarup, καθώς οι μέτοχοι επέκριναν την πολιτική που ακολούθησε ο τελευταίος και δεν κατάφερε να μειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα έξοδα της τράπεζας, καταβάλλει προσπάθειες για την περαιτέρω μείωση του κόστους.

Οι μετοχές της Nordea κέρδιζαν 2,7 κορώνες, φθάνοντας στις 44,5 κορώνες η μία. Κέρδισαν ποσοστό 6%, φθάνοντας στις 44,3 κορώνες στις 11:04' π.μ., στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, τοπική ώρα.

Το λειτουργικό της κόστος υποχώρησε κατά 1,8% φθάνοντας στα 940 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες από τα δάνεια που έχει χορηγήσει μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 16%, φθάνοντας στα 46 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 100 εκατ. ευρώ.