Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2003 10:53

Γερμανία : Σε ύφεση η οικονομία το β' τρίμηνο

ΣΕ ΥΦΕΣΗ, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, εισήλθε η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η γερμανική, καθώς η ισχυροποίηση του ευρώ περιόρισε τις εξαγωγές.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg News, οι εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν περίπου το 1/3 της οικονομίας της Γερμανίας, μειώθηκαν κατά 2,3% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο του έτους, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Την ίδια χρονική περίοδο, οι δαπάνες για τις κατασκευές αυξήθηκαν κατά 0,3% και οι κρατικές δαπάνες σε ποσοστό 1,3%.

Η γερμανική οικονομία ύψους 2,3 τρισ. δολ., η οποία περιορίστηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο, πιέστηκε μετά την ισχυροποίηση κατά 14% του ευρώ έναντι του δολαρίου πέρυσι, αλλά και από τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης για προϊόντα εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της Volkswagen AG.

Σημειώνεται, ότι, οι εξαγωγές έβγαλαν από τρεις υφέσεις τη Γερμανία, σύμφωνα με την ιδιωτική τράπεζα M.M. Warburg. Οι εισαγωγές από την άλλη πλευρά, μειώθηκαν κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν, ότι, η ανάκαμψη της οικονομίας θα επέλθει αργότερα εντός του 2003. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους τον Ιούλιο και η αισιοδοξία μεταξύ των καταναλωτών αυξήθηκε για πέμπτο μήνα, μετά την μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στα χαμηλότερα επίπεδα στη Γερμανία, από το 1876, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της μείωσης της φορολογίας από την κυβέρνηση.