Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2003 19:02

Μικτή εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές

ΜΙΚΤΗ εικόνα παρουσίασαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στον απόηχο της είδησης ότι η αμερικανική Intel αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις της στο τρίμηνο που ολοκληρώνεται στις 27 Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η κορυφαία εταιρεία μικροεπεξεργαστών στον κόσμο ανέβασε το στόχο για τα έσοδα τρίτου τριμήνου στα 7,3-7,8 δισ. δολ. έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 6,9-7,5 δισ. δολ. Ανέφερε επίσης αυξημένα περιθώρια κερδοφορίας και ισχυροποίηση της μονάδας της Architecture Group.

Η μετοχή της γαλλο-ιταλικής ομοειδούς εταιρείας STMicroelectronics ενισχύθηκε κατά 4,21%. Mεγαλύτερη άνοδο, πάνω από 6%, κατέγραψε επίσης η μετοχή της ολλανδικής ASML, ενώ η γερμανική Infineon Technologies ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 5,8%.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες, κυρίως οι βρετανικές. H μετοχή της Barclays υποχώρησε κατά 1%, ενώ η γερμανική Deutsche Bank καταγράφει απώλειες της τάξεως του 2,20%.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των ασφαλειών με τη βρετανική Aviva να κλείνει μειωμένη κατά 1,75%. Η γερμανική Allianz υποχωρεί κατά 1,70%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε η μετοχή του ελβετο-σουηδικού μηχανολογικού ομίλου ABB, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ. Η μετοχική του τιμή σημείωσε άνοδο άνω του 4%.

Ανοδο σημείωσε και ο τίτλος του ολλανδικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου KPN μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/08/22/810288.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.225,9 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,06%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.328,99 μονάδες με κέρδη 0,68%, ενώ στη Φρανκφούρτη, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,63%, στις 3.542 μονάδες.