Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 23 Αυγούστου 2003 00:01

Στο ζενίθ και η Ευρώπη

Η ΕΥΡΩΠΗ κέρδισε τη μάχη των αγορών στο τέλος της εβδομάδας με τους επενδυτές να δείχνουν σε καλύτερη κατάσταση και πιο αισιόδοξους για τις προοπτικές των μετοχικών τιμών.

Χωρίς ενδιαφέρον κύλησε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης με τους επενδυτές να επιδιώκουν την αποκόμιση κερδών εν όψει του Σαββατοκύριακου.

Η ευοίωνη πρόβλεψη για την κερδοφορία που έκανε η Intel προκάλεσε ενθουσιασμό αρχικά στο χρηματιστήριο, όμως η ανοδική τάση διακόπηκε πρόωρα από το κύμα ρευστοποίησης που ακολούθησε σχεδόν αμέσως. Αργά το απόγευμα, οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της αγοράς βρίσκονταν σε αρνητική περιοχή, ενώ ο δείκτης Nasdaq είχε επιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των αρχικά μεγάλων κερδών του. Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Intel (+7%), Schering-Plough Corp (-10%).

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν την εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώμισι μηνών με τους επενδυτές να αντιδρούν θετικά στις ευοίωνες προβλέψεις που έκανε ο αμερικανικός γίγας τεχνολογίας Intel για τις προοπτικές της κερδοφορίας του.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,4% έκαστος, με τον δεύτερο δείκτη να αγγίζει τις 2.600 μονάδες. Ο πρώτος δείκτης κατάφερε να ενισχυθεί στις 11 από τις τελευταίες 12 συνεδριάσεις αποκομίζοντας συνολικά κέρδη της τάξης του 2% αυτή την εβδομάδα, αντανακλώντας την αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Το σενάριο της ανάκαμψης μονοπωλεί στις συζητήσεις στις αίθουσες των χρηματιστηρίων με τους εμπειρογνώμονες να στέλνουν προς τους επενδυτές το μήνυμα πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση να σταθεροποιηθούν σε πορεία ανάκαμψης σε σχέση με την Ευρώπη, όπου οι μεγαλύτερες οικονομίες βρίσκονται σε ύφεση.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Infineon (+4%), Philips Electronics (+4%), ASML (+5,3%), ASMI (+5,1%), ABB (+4,8%), WPP (+1,2%), KPN (+1,2%), Deutsche Bank (+2,3%), Societe Generale (+1,9%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο, το ιαπωνικό χρηματιστήριο είχε κλείσει με απώλειες, εξέλιξη αναμενόμενη μετά την πρόσφατη αλματώδη άνοδο των τιμών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ