Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2003 12:16

Γερμανία : Ανοδος του πληθωρισμού

Ανοδο, μεγαλύτερη από ό,τι αναμένετο, σημείωσε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, μετά την αύξηση των τιμών πετρελαίου, οι οποίες ώθησαν ανοδικά τις τιμές της ενέργειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα πέντε κρατίδια της χώρας.

Ο πληθωρισμός στο Βραδεμβούργο αυξήθηκε στο 1,2% το μήνα μέχρι τα μέσα Αυγούστου, από 0,9% που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ανοδος του πληθωρισμού σημειώθηκε επίσης στη Βάδη-Βιρτεμβέργη στο Εσεν και τη Σαξωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή. Στο 1,3% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βαυαρία.

«Οι εκθέσεις δείχνουν υψηλότερο πληθωρισμό στη Γερμανία», ανέφερε η Silvia Pepino, οικονομολόγος στη J.P. Morgan Chase & Co., στο Λονδίνο. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός δια αυξάνετο στο 1%.

Τα γερμανικά κρατίδια ακολουθούν την πορεία του πληθωρισμού της Ιταλίας, μετά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες αυξήθηκαν κατά περίπου 1/4 από τον Απρίλιο. Οι τιμές εισαγωγής αυξήθηκαν στη Γερμανία για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών τον Ιούλιο, έδειξε άλλη έκθεση σήμερα.

Με τις δύο χώρες σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εταιρείες έχουν ελάχιστες δυνατότητες να αυξήσουν τις τιμές. Η Γερμανία είχε τον περασμένο μήνα τον χαμηλότερο πληθωρισμό από τα συνολικά 12 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.