Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Αυγούστου 2003 00:01

Ρευστοποιήσεις στη Νέα Υόρκη

ΕΥΚΑΙΡΙΑ για ρευστοποίηση κερδών βρήκαν οι Αμερικανοί επενδυτές έπειτα από ένα επταήμερο μεγάλης ανόδου των τιμών και με το επενδυτικό κλίμα υποτονικό λόγω της απουσίας σημαντικών εταιρικών ειδήσεων ή άλλων οικονομικών δεικτών.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς, ωστόσο, προειδοποίησαν πως ενώ μεν το σενάριο της ανάκαμψης βοηθά το δολάριο, η πρόσφατη ισχυροποίηση του αμερικανικού νομίσματος μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Το χρηματιστήριο αγνόησε την είδηση για τη μεγάλη άνοδο των πωλήσεων κατοικιών τον Ιούλιο, εξέλιξη την οποία θεωρεί δεδομένη λόγω της υποχώρησης των στεγαστικών επιτοκίων σε επίπεδα-ρεκόρ στις ΗΠΑ. Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των Sprint PCS, Intel.

Αλλαγή πορείας χθες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που έκλεισαν με απώλειες την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς αρκετοί επενδυτές προτίμησαν να αποκομίσουν μέρος των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας, όταν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες εκτινάχθηκαν στα ψηλότερα επίπεδα του έτους εν μέσω ελπίδων για οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 31,23 μονάδες, ποσοστό 0,33%, φθάνοντας στις 9.317,64 μονάδες. Με απώλειες 1,01 μονάδας, ποσοστό 0,06%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.764,31 μονάδες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 0,8% και 1,1% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να παραμένει πάνω από το φράγμα των 900 μονάδων.

Ο δείκτης είχε κλείσει στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώμισι μηνών την Παρασκευή, έχοντας ενισχυθεί κατά περισσότερο του 30% από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία βρέθηκε το Μάρτιο.

Εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν πως η αγορά έκανε πραγματικό άλμα την περίοδο αυτή και ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες και προειδοποιούν ότι δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί αυτός ο δυναμικός ρυθμός ανόδου, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος η αγορά να έχει προχωρήσει περισσότερο απ' ό,τι μπορεί.

Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτήρισαν φυσιολογική την αντίδραση της αγοράς να ρευστοποιήσει κέρδη και επισήμαναν πως οι αποτιμήσεις των μετοχών γίνονται ιδιαίτερα ανησυχητικές, ειδικά στον τομέα τεχνολογίας.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Nokia (-1,7%), Siemens (-2,2%), Deutsche Telekom (-1,5%), Volkswagen (-1,7%), Munich Re, Axa, Allianz.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ