ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές για τρίτη ημέρα. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Honda Motor Co. και της Canon Inc. οδηγούσαν την πτώση, καθώς ανησυχία επικρατεί για την αξία των εσόδων τους εκτός χώρας, μετά την άνοδο κατά 1,8% του γιεν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, τις τελευταίες πέντε ημέρες.
Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στις 10.203,28 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix υποχωρούσε κατά 0,4%, φθάνοντας στις 993,66 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ και των αυτοκινητοβιομηχανιών, αποτελούσαν περίπου το ήμισυ των συνολικών απωλειών του δείκτη.
Το γιεν διαπραγματεύθηκε στα 117,49 ανά δολάριο, μετά την ισχυροποίησή του στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, χθες. Σημειώνεται, ότι η Honda βάσιζε την πρόβλεψη για τα κέρδη της με το γιεν στα 116 έναντι του δολαρίου.
«Ενα ακόμη πιο ισχυρό γιεν αποτελεί πονοκέφαλο μεσοπρόθεσμα», ανέφερε ο Kerry Goh, ο οποίος διαχειρίζεται 11 δισ. δολ. σε μετοχές εκτός των ΗΠΑ, με την AIB Govett (Asia) Ltd., στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας, ότι «τα κέρδη θα περιοριστούν».
Αλλού, στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχωρούσε κατά 0,9%. Εντονη ανησυχία επικρατεί για την απεργία των οδηγών φορτηγών, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες μεταφορών. Μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την πτώση.
Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE έχανε ποσοστό 1,5%, σημειώνοντας για πρώτη φορά πτώση σε σύνολο πέντε συνεδριάσεων. Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. κινούντο πτωτικά, μετά το σχόλιο του επικεφαλής της Intel Corp., ο οποίος είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι η ανάκαμψη στον κλάδο των προσωπικών κομπιούτερ βρίσκεται καθ'οδόν.
Στη Ν. Ζηλανδία ανοδικά κινείτο ο δείκτης, τη στιγμή που στην Κίνα οι δείκτες είχαν μεικτή εικόνα. Ολοι οι άλλοι δείκτες στην περιφέρεια σημείωναν απώλειες.