Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, με τον δείκτη Nikkei να φθάνει στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 14 μηνών. Μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της NEC Corp. και της LG Electronics στη Ν. Κορέα, εμφάνιζαν κέρδη, μετά την έκθεση, η οποία έδειξε ότι οι καταναλωτές στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, κάνουν μεγαλύτερες δαπάνες.

Ο Nikkei κέρδιζε ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στις 10.572,54 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Ιουλίου του 2002, στις 12:57' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Κέρδη 1,8% σημείωνε ο δείκτης Topix, φθάνοντας στις 1.020,43 μονάδες.

Οι μετοχές της LG Electronics, η οποία πραγματοποιεί περισσότερο από το 70% των πωλήσεών της εκτός χώρας, οδήγησαν τον δείκτη Kospi στην Ν. Κορέα κατά 0,3% υψηλότερα, τη στιγμή που ο δείκτης Straits Times στη Σιγκαπούρη, κέρδιζε ποσοστό 0,5%. Οι μετοχές της Semiconductor Manufacturing Ltd., η οποία πραγματοποιεί τα 2/3 των πωλήσεών της στις ΗΠΑ, οδηγούσαν την άνοδο ανάμεσα στις μετοχές των εταιρειών του κλάδου των κομπιούτερ.

«Οι ΗΠΑ δείχνουν σημάδια ταχύτερης ανάπτυξης με την αύξηση των εξαγωγών», ανέφερε ο Kim Kyeong Seob, ο οποίος διαχειρίζεται 850 εκατ. δολ. σε μετοχές με την KB Investment Trust, στη Σεούλ.

Ανοδικά κινούντο οι μετοχές που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ στην Ιαπωνία, μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω των κερδών της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ρομπότ για τη βιομηχανία, Fanuc Ltc., το πρώτο εξάμηνο, αποτέλεσμα της αύξησης των δαπανών από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρείες παραγωγής κομπιούτερ.

Κέρδη σημείωναν οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, με τον δείκτη Hang Seng να φθάνει στις 11.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά από τις 13 Ιουνίου του 2002.

Ολοι οι μεγάλοι δείκτες στην περιφέρεια σημείωναν κέρδη, εκτός από τον δείκτη NZSX 50 στη Ν. Ζηλανδία. Κλειστή είναι σήμερα η αγορά στη Μαλαισία, λόγω εθνικής εορτής.