Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2003 19:00

Σημαντική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΕΝΤΟΝΑ ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης μετά την άνοδο της Wall Street την Παρασκευή και τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/01/818117.htm .

Ο όγκος των συναλλαγών ήταν ωστόσο περιορισμένος λόγω της σημερινής αργίας στις ΗΠΑ για τον εορτασμό της Ημέρας Εργασίας.

«Στις αρχές Αυγούστου οι επενδυτές αμφέβαλλαν για το εάν η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει βασιζόμενη στις περικοπές φόρων και στα χαμηλά επιτόκια. Ένα μήνα μετά, ο σκεπτικισμός έχει εξαφανιστεί», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στέλεχος της Gilissen Securities στο Λονδίνο.

Θετικό αντίκτυπο είχε επίσης η θεαματική άνοδος του δείκτη Nikkei στο Τόκιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/01/818280.htm , η νέα ενίσχυση του δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας στο μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/01/818302.htm , καθώς και η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από πλευράς ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Η France Telecom ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να προβεί στην απόκτηση του υπόλοιπου μεριδίου (14%) που δεν κατέχει στη θυγατρική της εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Orange αντί 6,6 δισεκ. ευρώ.

Παράλληλα, η Τaylor Woodrow υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά της κατασκευαστικής Wilson Connolly έναντι 480 εκατ. στερλινών σε μετοχές και μετρητά.

Οι παραπάνω επιχειρηματικές ειδήσεις «αποτελούν ένδειξη ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον», δήλωσε στο Bloomberg διαχειριστής κεφαλαίων ολλανδικής χρηματιστηριακής εταιρείας.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.204,4 μονάδες αυξημένος κατά 1,04%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.358,52 μονάδες με κέρδη 1,42% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 5.217,6 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,82%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 2,16% έχοντας φθάσει τις 3.560,02 μονάδες.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου στον απόηχο της είδησης ότι η Morgan Stanley αναβάθμισε την αξιολόγησή της για την πορεία του εν λόγω κλάδου σε “in-line” από “cautious”. Επιπλέον, αναθεώρησε προς τα πάνω τη σύστασή της για τις μετοχές της γερμανικής Munich Re και της βρετανικής Prudential.

Η μετοχική τιμή της τελευταίας ενισχύθηκε κατά 4,93%, ενώ ο τίτλος της γερμανικής Munich Re σημειώνει άνοδο 3,14%. Ο κλαδικός δείκτης των ασφαλειών στον DJ Stoxx 50 κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 2,54%.