Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί εν όψει της σημερινής ανακοίνωσης για την πορεία της βιομηχανίας στις ΗΠΑ, η οποία προβλέπεται να δείξει, ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αναπτύσσεται.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στις 10.733,61 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, προσθέτοντας κέρδη 4,4% στην άνοδο των δύο ημερών. Ο Topix σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 1.029,36 μονάδες. Σημειώνεται, ότι, ο Nikkei έχει κερδίσει ποσοστό 41%, μετά την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα εικοσαετίας, στις 28 Απριλίου, αλλά και τα σημάδια ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

«Ακόμη υπάρχει περιθώριο για άνοδο», ανέφερε ο Yorinobu Hara, ο οποίος διαχειρίζεται 970 εκατ. δολ. σε μετοχές, με την Resona Asset Management Co., στο Τόκυο. Ο ίδιος προβλέπει ότι η ανάκαμψη, που οδήγησε υψηλότερα τις αγορές, ενισχύθηκε από την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ο Hara κατέχει μετοχές της Canon, της μεγαλύτερης εταιρείας εξοπλισμού γραφείων στην Ιαπωνία και της Olympus Optical Co., της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής φωτογραφικού υλικού της χώρας.

Αλλού στην Ασία, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κινήθηκε επίσης ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Hyundai Motor Co.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκανε ράλι για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Μετοχές εταιρειών εξόρυξης, όπως της BHP Billiton, κινούντο ανοδικά.

Οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν, ταλαντεύθηκαν μεταξύ κερδών και ζημιών, τη στιγμή που οι δείκτες στην Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες έκαναν ράλι ανόδου.