Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2003 09:40

Sanοfi Synthelabo : Αύξηση 14% των κερδών το α' εξάμηνο

Αύξηση 14%, σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα καθαρά κέρδη της υπ' αριθμόν δύο φαρμακευτικής εταιρείας της Γαλλίας, Sanοfi Synthelabo S.A., αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης των σκευασμάτων Plavix και Eloxatin, κατά της θρόμβωσης και της θεραπείας του καρκίνου, αντιστοίχως.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg News, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 944 εκατ. ευρώ (1 δισ. δολ.) ή 1,34 ευρώ ανά μετοχή, από 830 εκατ. ευρώ ή 1,13 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Sanofi βασίζεται στα δύο σκευάσματα Plavix και Eloxatin, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της, τον οποίο αναθεώρησε σήμερα για ολόκληρο το έτος, τόσο για τις πωλήσεις της όσο και για τα κέρδη ανά μετοχή.

Μακροπρόθεσμα, η πορεία της εταιρείας εξαρτάται από τα πειράματα των σκευασμάτων που έχει παρασκευάσει για τις αρρυθμίες της καρδιάς και για την απώλεια βάρους, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά, ότι τα κέρδη της ανά μετοχή θα είναι φέτος αυξημένα σε ποσοστό της τάξης του 20%.

Οι πωλήσεις της, που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο, ανήλθαν σε 3,9 δισ. ευρώ έναντι 3,7 δισ. ευρώ που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Οι μετοχές της, υποχώρησαν κατά 9,3% φέτος και περισσότερο από τις απώλειες του 0,8% που σημείωσαν οι 20 μετοχές του δείκτη Bloomberg Europe Pharmaceutical.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, η Total S.A., ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να θέσει ένα τέλος στη συνεργασία της με την L'Oreal S.A., τον δεύτερο σε μέγεθος μέτοχο της Sanofi και να πουλήσει το μερίδιο 24,4% που κατέχει στη γαλλική φαρμακοβιομηχανία. Η συμφωνία λήγει τον Δεκέμβριο του 2004.

Η τελευταία ίσχυσε, όταν η Sanofi εξαγόρασε την ανταγωνίστριά της Synthelabo S.A. το 1999 και οι δύο μητρικές εταιρείες αντιστοίχως, η Elf Aquitaine S.A. και η L'Oreal, συμφώνησαν να διατηρήσουν το πολύ ποσοστό 20%. Σημειώνεται, ότι, η Elf Aquitaine, αποτελεί τμήμα της Total που εδρεύει στο Παρίσι.