Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2003 13:00

Στο 8,9% η ανεργία το β' τρίμηνο του 2003

Στο 8,9% μειώθηκε η ανεργία το β' τρίμηνο του 2003, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002, που ήταν 9,6%.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, (ΕΣΥΕ), το 8,9% είναι το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας απο τότε που διενεργείται η τριμηνιαία έρευνα για την ανεργία και την απασχόληση.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το ποσοστό ανεργίας ως μέσος όρος δεν δείχνει τα επίπεδα ανεργίας στους άνδρες και στις γυναίκες, τα οποία διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Η ανεργία πλήττει κατά 5,7% τους άνδρες αλλά κατά 13,6% τις γυναίκες.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας συναντώνται στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας (15,7%), της Ηπείρου (10,6%), της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (10,3%) και της Κεντρικής Μακεδονίας (9,9%).

Αντίθετα, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στην Κρήτη (4,8%), στην Πελοπόννησο (6,8%) και στο Βόρειο Αιγαίο (7,0%).

Σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2002 η ανεργία έχει αυξηθεί στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, στη Δυτική Μακεδονία, στα Ιόνια νησιά και έχει μειωθεί στην Ηπειρο, τη Θεσσαλία και την Αττική.

Ο αριθμός των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων δεν είχαν εργασθεί στο παρελθόν και καταγράφονται τώρα ως άνεργοι, καλύπτει το 41% του συνόλου των ανέργων.Επίσης, ο αριθμός των μακροχρονίως (πάνω απο 12 μήνες) ανέργων ανήλθε στο 58,5% του συνόλου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι από τους καταγραφέντες ανέργους το 39,8% του συνόλου επιθυμούν αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 48,5% είναι διατεθειμένα να εργαστούν είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση.

Aπασχόληση

Σε ό,τι αφορά τη συνολική απασχόληση, όπως προκύπτει απο τα στοιχεία της δειγματοληπτικής έρευνας της Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά το β' τρίμηνο του 2003, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002, παρουσίασε αύξηση 1,7%.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, στο β' τρίμηνο 2003 απασχολήθηκαν άλλα 93 χιλιάδες άτομα, τα οποία ήταν άνεργα, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα άλλες 80.000 άτομα μετακινήθηκαν απο τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης.

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης καλύπτει μόνο το 4,5% του συνόλου της απασχόλησης,ενώ απο τους μερικώς απασχολουμένους το 31% μόνο έχει προβεί στην επιλογή αυτή,επειδή δεν ήθελε την πλήρη απασχόληση.

Αντίθετα, ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 40% απασχολείται μερικώς επειδή δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων