Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται ο δείκτης Topix στην Ιαπωνία. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών, όπως της Mizuho Financial Group Inc., καθώς μερίδα επενδυτών πιστεύει, ότι, μία οικονομική ανάκαμψη θα βοηθήσει τους δανειστές να διευθετήσουν ποσόν περίπου 44,5 τρισ. γιεν (381 δισ. δολ.) επισφαλών δανείων.

Οι εκθέσεις, τον περασμένο μήνα, έδειξαν ότι το ΑΕΠ και η βιομηχανική παραγωγή στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, αναπτύχθηκαν με ταχύτερο ρυθμό απ'ό,τι εκτιμούσαν οικονομικοί αναλυτές. Στο μεταξύ, σχετική έκθεση για τη βιομηχανία, έδειξε ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ένα ακόμη στοιχείο ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η αμερικανική, αναπτύσσεται.

«Η άνοδος της αγοράς, αυξάνει τις προσδοκίες ότι η οικονομική ανάκαμψη παγκοσμίως θα οδηγήσει στη βελτίωση των εταιρικών κερδών», ανέφερε ο Yoshinobu Muraoka, ο οποίος διαχειρίζεται 514 εκατ. δολ. με την DL-IBJ Asset Management Co., συμπληρώνοντας : «Τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών, που αποτελούν και το μεγαλύτερο από τα προβλήματά τους, φαίνονται να είναι παρελθόν. Η εξέλιξη αυτή είναι ένας λόγος σοβαρός για τους επενδυτές να προτιμήσουν μετοχές τραπεζών».

Ο δείκτης Topix κέρδιζε 2,89 μονάδες, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 1.031,80 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οι τραπεζικές μετοχές, αποτελούσαν περισσότερο από τα 2/5 των συνολικών κερδών του δείκτη. Ελαφρά διαφοροποίηση εμφάνιζε ο Nikkei, με άνοδο 2,50 μονάδων, φθάνοντας στις 10.692,58 μονάδες.

Ο Nikkei έχει κερδίσει συνολικά ποσοστό 4,6% κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών συνεδριάσεων και ο Topix ποσοστό 3,6%. Και οι δύο δείκτες βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2002.

Η ισχυροποίηση του γιεν έναντι του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα και σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών, περιόρισαν τα κέρδη μεταξύ των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της TDK Corp., επισημαίνει μερίδα οικονομικών αναλυτών.

Το γιεν έφτασε στα 115,83 έναντι του δολαρίου κατά τη διαπραγμάτευσή του χθες στη Ν. Υόρκη και προσφάτως διαπραγματεύθηκε στα 116,36 γιεν.