Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2003 10:06

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΜΙΚΡΗ πτώση σημειώνουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς εκδηλώνονται ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση πρόσφατων κερδών. Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση η πλειονότητα των ευρωπαϊκών δεικτών κατέγραψαν νέο ρεκόρ έτους.

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν αναμενόμενη και φυσιολογική μία μικρή διόρθωση και παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία των αγορών επικαλούμενοι τη βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, την αναθέρμανση του ενιδαφέροντος για εξαγορές και συγχωνεύσεις καθώς και τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη.

Αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας περιέχει και η μηνιαία οικονομική έκθεση της Fed, το «Μπεζ Βιβλίο», το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.263,4 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίθητη άνοδο κατά 0,03%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.413,9 μονάδες με απώλειες 0,3% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.637,4 μονάδες μειωμένος κατά 0,31%.

Πτωτικά κινείται η μετοχή του γαλλικού ομίλου λιανιοκής Pinault Printemps Redoute, o oποίος ανακοίνωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο τα λειτουργικά του κέρδη μειώθηκαν κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Η μείωση αυτή ήταν κατά τι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σήμερα αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα των βρετανικών εταιρειών Diageo, International Power και Royal & Sun Alliance καθώς και των γαλλικών Cap Gemini και Lafarge.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, στις 11:00 θα δοθούν στη δημοσιότητα οι βιομηχανικές παραγγελίες Ιουλίου στη Γερμανία και η ανεργία Αυγούστου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, η ανεργία στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 10,7% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, από 10,6% τον Ιούλιο. Οι βιομηχανικές παραγγελίες Ιουλίου εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 0,4% έναντι αύξησης 2,5% τον Ιούνιο.

Σήμερα εξάλλου συνεδριάζουν και τα διοικητικά συμβούλια της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές στα επιτόκια http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/03/819366.htm . Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ απηύθυνε χθες έκκληση στην ΕΚΤ για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/04/819794.htm .