Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2003 12:06

Kantor Capital: Η Σοφοκλέους οδηγείται από τα αποτελέσματα των εταιρειών

Η επαναφορά του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα μέσα επίπεδα του 2002, δηλαδή στις 2.200 με 2.300 μονάδες τον φετινό Αύγουστο, αποτέλεσε φυσιολογική και αναμενόμενη διόρθωση, καθώς σε αυτά τα επίπεδα αντικατοπτρίζεται η οικονομική δυναμική των εισηγμένων επιχειρήσεων με βάση τα αποτελέσματα του 2002.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η ετήσια επισκόπηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την KANTOR CAPITAL ΑΕ, η οποία στηρίζεται στην εξέταση της συμπεριφοράς 163 εισηγμένων εταιρειών.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, το 1999, και δευτερευόντως το 2000, στο ΧΑ καταγράφονταν αποτιμήσεις χωρίς καμία προφανή συσχέτιση με την οικονομική πραγματικότητα των εταιρειών. Το 2001, το ισχυρό κύμα διόρθωσης μηδένισε την όποια πρόσθετη αξία (αέρα) και επανέφερε την οικονομική λογική στις αποτιμήσεις. Η συνέχιση της πτώσης κατά τη διάρκεια του 2002 αρχικά έδειχνε να αποτελεί υπέρ-αντίδραση στις υπερβολές των προηγούμενων ετών, αλλά τελικά τεκμηριώθηκε από τα επιδεινούμενα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών.

Η μελέτη της KANTOR CAPITAL A.E. τεκμηριώνει επίσης και την διαφοροποίηση της συμπεριφοράς των blue chips και της “περιφέρειας”. Η κεφαλαιοποίηση των δεύτερων είναι πολύ πιο ευαίσθητη στα οικονομικά αποτελέσματα από ότι των πρώτων, δίνοντας πιο γρήγορο ρυθμό στην αγορά, αλλά καθιστώντας την νευρικότερη την ίδια στιγμή.

Εφόσον οι εισηγμένες δώσουν δείγματα ανάκαμψης της κερδοφορίας τους, οι κεφαλαιοποιήσεις αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική πορεία του πρώτου εξαμήνου του 2003. Σε αυτή την περίπτωση η άνοδος του δείκτη θα ακολουθήσει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των λειτουργικών κερδών, που αποτελούν πλέον τον σημαντικότερο παράγοντα που παρακολουθεί η αγορά.