Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2003 15:27

Στη Στερεά Ελλάδα το υψηλότερο μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Στη Στερεά Ελλάδα, το νότιο Αιγαίο και την Αττική καταγράφεται από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) για το 2001 το υψηλότερο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), ενώ το χαμηλότερο στις περιφέρειες της δυτικής Ελλάδας, της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το υψηλότερο μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στη Στερεά Ελλάδα (5.792.281 δρχ), στη συνέχεια στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου (4.590.513 δρχ) και στο νομό Αττικής, όπου το αντίστοιχο μέγεθος φθάνει τα 4.308.112 δρχ.

Αντίθετα, η Θράκη και η Ηπειρος κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη το μέγεθος αυτό είναι 3.223.211 δρχ. και στην Ηπειρο 3.269.905 δρχ.

Η Στατιστική Υπηρεσία επισημαίνει πάντως ότι οι περιοχές της Θράκης και της Ηπείρου αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς από το μέσο όρο της χώρας. Ειδικότερα, με μέσο όρο αύξησης 7,4%, η Θράκη αναπτύσσεται με ρυθμό 8% και η Ηπειρος με ρυθμό 7,6%. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ της συνολικής αύξησης (μέσος όρος) σε σχέση με την αύξηση που σημειώνεται για τις δύο προαναφερόμενες περιοχές, είναι μικρή και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να προσεγγίσουν τον προαναφερόμενο μέσο όρο.

Τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης πέτυχαν οι περιοχές της Στερεάς Ελλάδας (9,2%) και των Ιονίων Νήσων (8,2%). Αντίθετα, το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε μόνο κατά 6,8% στη δυτική Μακεδονία και κατά 5,3% στη Θεσσαλία.

Σε ό,τι αφορά την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία κατά τομέα περιοχής, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, σημειώνεται αύξηση κατά 3,9% στον πρωτογενή τομέα, κυρίως στη δυτική και Στερεά Ελλάδα, ενώ η Θεσσαλία και η κεντρική Μακεδονία εμφάνισαν μειώσεις.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συγκεντρώνεται κυρίως στις περιφέρειες της Αττικής και της κεντρικής Μακεδονίας. Μόνον αυτές οι δύο περιφέρειες συγκεντρώνουν το 55,5% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος της χώρας. Ειδικά η Αττική συγκεντρώνει το 37,7%, ενώ η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας μόνο το 2,8% και του νοτίου Αιγαίου μόνο το 3%.

Πηγές: ΑΠΕ, ΕΣΥΕ