Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2003 16:24

ΓΣΕΒΕΕ: Τα μέτρα δεν εξισορροπούν τις απώλειες των ΜΜΕ

Υπόμνημα επέδωσε στον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), στη διάρκεια επίσκεψης στα γραφεία του κόμματος, αναπτύσσοντας τις θέσεις της συνομοσπονδίας για τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το υπόμνημα, τα μέτρα δεν εξισορροπούν τις απώλειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) από την πολιτική που ασκείται σε βάρος τους.

Η συνομοσπονδία εκτιμά ότι οι φόροι των ΜΜΕ από τους συνοπτικούς ελέγχους εφέτος είναι αυξημένοι κατά 70% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση του 25% για τις ΑΕ και 35% για τους συνεταιρισμούς. Οπως αναφέρει, η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο αφορά ορισμένους μόνο κλάδους, ενώ μέτρα γενικής μείωσης του λειτουργικού κόστους των ΜΜΕ, όπως η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, όχι μόνο δεν λαμβάνονται, αλλά προβλέπονται και αυξήσεις στα τιμολόγια.

Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι οι ΜΜΕ διανύουν μια περίοδο οξυμένης κρίσης, και αυτό γίνεται αντιληπτό από τα στοιχεία ανακατανομής των λιανικών πωλήσεων και της αγοράς υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, αφού μόνο στο χώρο των τροφίμων έκλεισε το 50% των ΜΜΕ, ενώ τα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 755% μετά το 1997. Το ίδιο δείχνει και η ανοδική πορεία των απλήρωτων επιταγών και γραμματίων.