Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2003 10:05

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΜΕ ΑΝΟΔΟ άνοιξαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τα ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ και τη συνακόλουθη ενίσχυση των δεικτών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/05/820293.htm .

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.251,3 μονάδες αυξημένος κατά 0,1%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.421,7 μονάδες με κέρδη 0,3% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.672,5 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,1%.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης έχει τεθεί ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας στον απόηχο της είδησης ότι η αμερικανική Intel, η κορυφαία εταιρεία μικροεπεξεργαστών στον κόσμο, αναβάθμισε εκ νέου τις προβλέψεις της σε ό,τι αφορά τα έσοδά της στο τρίτο τρίμηνο του 2003 http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/05/820346.htm .

Την Τετάρτη η ομοειδής αμερικανική εταιρεία Advanced Micro Devices ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις μικροεπεξεργαστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ξεπέρασαν τις προσδοκίες της διοίκησης.

Επιπλέον, η αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων Best Buy γνωστοποίησε ότι οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η είδηση ότι η ιαπωνική NEC σχεδιάζει να αυξήσει φέτος κατά 10% έως 15% την παραγωγή μικροεπεξεργαστών, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης. Τη δήλωση έκανε ο πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η μετοχική τιμή της γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies ενισχύεται κατά 2,71%. Ο τίτλος της γαλλο-ιταλικής STMicroelectronics κερδίζει 0,93%.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης Nasdaq σημείωσε χθες άνοδο για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση, κάτι που είχε να συμβεί από το Φεβρουάριο του 2000.

Oι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας εκτιμάται ότι θα είναι οι πρώτες που θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Θετικό αντίκτυπο στην πορεία των ευρωπαϊκών αγορών έχει και η περαιτέρω εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία ευνοεί τις μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες της Ευρώπης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα τα στοιχεία για την παραγωγή των γερμανικών βιομηχανιών Ιουλίου, η οποία εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,5% έναντι μείωσης 0,4% τον Ιούνιο.

Στις 15:30 θα ανακοινωθεί στις ΗΠΑ το ποσοστό ανεργίας για το μήνα Αύγουστο. Τον Ιούλιο είχε διαμορφωθεί στο 6,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.