Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2003 10:58

Απ. Φωτιάδης : «Δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι»

Τη διαβεβαίωση ότι «δεν θα επιβληθεί κανένας πρόσθετος φόρος για την κάλυψη του πακέτου κοινωνικής πολιτικής», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, έδωσε, χθες το βράδυ, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Φωτιάδης, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει φόβος αύξησης του δανεισμού».

Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε, ότι το κοινωνικό πακέτο κινείται στο πλαίσιο του υπό προετοιμασία προϋπολογισμού του 2004.

Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση, πως «το τακτικό έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού θα κλείσει περίπου στο 0,9», επισημαίνοντας ότι, εάν υπάρξει κάποια μικρή υπέρβαση, αυτή θα οφείλεται, αποκλειστικά και μόνο, σε απρόβλεπτες δαπάνες, κυρίως λόγω των φυσικών καταστροφών, που σημειώθηκαν στη χώρα μας κατά το τρέχον έτος.

Ο κ. Φωτιάδης τόνισε ότι τα έσοδα για την κάλυψη του κοινωνικού πακέτου πηγάζουν από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που τη φέρουν πρώτη στην Ευρώπη, προσθέτοντας πως «αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχιστούν και το 2004 και ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις και διεθνών οργανισμών, η αύξηση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 4%».

Αναφερόμενος στο κομμάτι των εσόδων του προϋπολογισμού, είπε ότι πηγαίνει πολύ καλά και πως τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν αύξηση κατά 9% το πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι του 5% που ήταν ο στόχος.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Γιάννη Μανώλη «περί αλλοίωσης των στοιχείων, που παρουσιάζει η Εθνική Στατική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ) σχετικά με την ανεργία», ο κ. Φωτιάδης δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να θυμίσω σε εκείνους, που αμφισβητούν την ΕΣΥΕ, πως και άλλη φορά το έπραξαν. Ομως, εκ των υστέρων στα οριστικά στοιχεία όχι στα προσωρινά, απέδειξαν ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ήταν πολύ συντηρητική και τα στοιχεία τα οριστικά ήταν καλύτερα από τα προσωρινά. Ας περιμένουν λοιπόν τα οριστικά στοιχεία και πιστεύουμε ότι θα διαψευσθούν για άλλη μία φορά ο κ. Μανώλης και όλοι όσοι καταβάλλουν αυτές τις απέλπιδες προσπάθειες να υποβαθμίσουν την προσπάθεια αλλά και το αποτέλεσμα, που είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής προσπάθειας του ελληνικού λαού».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων