Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2003 18:53

Μικρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν και σήμερα οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ και τη συνακόλουθη υποχώρηση της Wall Street.

Παρά το γεγονός ότι τον Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 6,1% από 6,2% τον Ιούλιο, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 93.000, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 12.000.

«Η Wall Street προσδοκούσε μικρή αύξηση των μισθολογίων και είχαμε μείωση. Η εξέλιξη αυτή είναι απογοητευτική», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο αναλυτής της Wachovia Securities.

«Η οικονομία αναπτύσσεται μαζί με τις καταναλωτικές δαπάνες αλλά εμείς δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Το γεγονός αυτό επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση. Έχουμε ανάκαμψη με ανεργία», πρόσθεσε.

«Οι αριθμοί δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικοί και έρχονται μάλιστα σε μια στιγμή που κάποιοι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά δίνοντάς μας την εντύπωση ότι τα πράγματα βελτιώνονται κάπως», υποστηρίζει γαλλίδα οικονομολόγος.

«Δεδομένης της υψηλής παραγωγικότητας που είχαμε στις ΗΠΑ, θα έπρεπε να είχαν να δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας. Αυτοί οι αριθμοί δεν αποτελούν μόνον σοβαρή απειλή για την κατανάλωση αλλά εγείρουν ερωτηματικά για την ακρίβεια των αριθμών που αφορούν την παραγωγικότητα».

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν είναι ικανοποιημένος από την πορεία της οικονομίας και ότι πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια, προκειμένου να επιταχυνθούν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί.

Τόνισε ωστόσο ότι ο κ. Μπους διακρίνει ενθαρρυντικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας παρά την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης έσπευσε μάλιστα να καθησυχάσει τους επενδυτές επισημαίνοντας ότι μετά από μία ύφεση η αγορά εργασίας είναι η τελευταία που ανακάμπτει.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.257,2 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο κατά 0,2%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.392,75 μονάδες με απώλειες 0,53%, ενώ στη Φρανκφούρτη –σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης – ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,2%, στις 3.626,3 μονάδες.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών ακολουθώντας την πτωτική πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές, καθώς μετριάζονται οι ανησυχίες για έλλειψη στην προσφορά βενζίνης μετά το τέλος της θερινής περιόδου. Η μετοχική τιμή της βρετανικής BP υποχώρησε κατά 1,28%.

Αντιθέτως, σημαντική άνοδο κατά 9,07% σημείωσε ο τίτλος του βρετανικού ομίλου τσιμέντων RMC, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι η γερμανική του μονάδα παύει να είναι ζημιογόνα.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στον απόηχο της είδησης ότι η αμερικανική Intel, η κορυφαία εταιρεία μικροεπεξεργαστών στον κόσμο, αναβάθμισε εκ νέου τις προβλέψεις της σε ό,τι αφορά τα έσοδά της στο τρίτο τρίμηνο του 2003 http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/05/820346.htm .

Την Τετάρτη η ομοειδής αμερικανική εταιρεία Advanced Micro Devices ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις μικροεπεξεργαστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ξεπέρασαν τις προσδοκίες της διοίκησης.

Επιπλέον, η αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων Best Buy γνωστοποίησε ότι οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η είδηση ότι η ιαπωνική NEC σχεδιάζει να αυξήσει φέτος κατά 10% έως 15% την παραγωγή μικροεπεξεργαστών, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης. Τη δήλωση έκανε ο πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η μετοχική τιμή της γαλλο-ιταλικής εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 3,44%, ενώ ο τίτλος της γερμανικής ομοειδούς εταιρείας Infineon Technologies ενισχύεται κατά 3,72%.

Oι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας εκτιμάται ότι θα είναι οι πρώτες που θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Τέλος, ισχυρές πιέσεις δέχονται στη Φρανκφούρτη οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά την ανακοίνωση ότι τον Αύγουστο η παραγωγή γερμανικών αυτοκινήτων σημείωσε πτώση σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η μετοχική τιμή της DaimlerChrysler καταγράφει αυτή την ώρα απώλειες άνω του 3%.