Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 06 Σεπτεμβρίου 2003 00:01

Η απασχόληση λύγισε τη Ν.Υ.

ΤΑ ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ αποθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά απασχόλησης το μήνα Αύγουστο στις ΗΠΑ άσκησε πιέσεις στα blue chip μετά από τα κέρδη των προηγούμενων ημερών. Το κλίμα στον τεχνολογικό τομέα παρέμεινε υποτονικό, δεχόμενο κάποιο στήριγμα από τις θετικές προβλέψεις της Intel.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές υποχώρησαν προς το τέλος της συνεδρίασης, καθώς τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η απασχόληση εξακολουθεί να είναι το «αγκάθι» στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Τα περισσότερα πάντως από τα κέρδη της εβδομάδας κατάφεραν να διατηρηθούν, με τους αναλυτές να δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την αντοχή που έδειξε η χρηματιστηριακή αγορά.

Ο κατασκευαστικός τομέας αντιστάθηκε στις πτωτικές πιέσεις της χθεσινής συνεδρίασης, με τη μετοχή της βρετανικής RMC Group να ενισχύεται κατά 9% μετά την ανακοίνωση ότι τα χειρότερα έχουν μάλλον τελειώσει για το ζημιογόνο γερμανικό τμήμα της. Η μετοχή της γερμανικής ανταγωνίστριας HeidelbergCement ενισχύθηκε επίσης 6,5%, από τη στιγμή που η Deutsche Bank αναθεώρησε προς τα πάνω το στόχο για τη μετοχική τιμή της εταιρείας στα 40 ευρώ.

Η μετοχή του ολλανδικού ομίλου λιανικής Ahold ενισχύθηκε 5,6%, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να πιστεύουν στην ικανότητα του ομίλου να ξεπεράσει το λογιστικό σκάνδαλο καθώς παρουσίασε αλλαγή στρατηγικής.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ήταν ο πιο εξασθενημένος κλάδος της χθεσινής συνεδρίασης, αφού η είδηση από τη JDPower ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Δ. Ευρώπη υποχώρησαν 5,7% τον Αύγουστο και τα στοιχεία ότι η γερμανική παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε τον προηγούμενο μήνα ανέκοψαν το πρόσφατο ράλι. Η μετοχή τoυ πρωταγωνιστή του τομέα, της DaimlerChrysler, υποχώρησε 3%, ενώ της Volkswagen κατά 1,5%.

Ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης των πανευρωπαϊκών blue chip έκλεισε με άνοδο 2,6%, αφού άγγιξε νέα υψηλά επίπεδα στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Είναι επίσης ενισχυμένος κατά 7,2% από τις αρχές του έτους, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι το 2003 θα κλείσει με κέρδη μετά από πτώση τριών ετών.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή άνοδο 0,04%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ