Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2003 09:46

Μικρή άνοδος στο Τόκιο

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, αν και τα αρχικά τους κέρδη περιορίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών εν μέσω έντονης φημολογίας ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη εκ νέου στις αγορές, προκειμένου να ανακόψει την άνοδο του εθνικού νομίσματος.

Η μετοχική τιμή της Sony σημείωσε σημαντική άνοδο της τάξεως του 5%. Ο τίτλος της Canon ενισχύθηκε κατά 1,92%.

«Η εξασθένηση του γιεν αναμφισβήτητα ευνοεί τους ιάπωνες εξαγωγείς, καθώς ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στις ξένες αγορές», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο διαχειριστής κεφαλαίων στην OCBC Asset Management Ltd στη Σιγκαπούρη.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,31% κλείνοντας στις 10.683,76 μονάδες. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.027,94 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο κατά 0,17%.

Σημειώνεται ότι τα συνολικά κέρδη του Nikkei από τις 8 Αυγούστου 2003 αγγίζουν το 15%, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στην αισιοδοξία για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας.

Περισσότερες ενδείξεις για την πορεία της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο θα δώσουν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη θα δοθούν στη δημοσιότητα οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού Ιουλίου και την επόμενη μέρα τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ Απριλίου-Ιουνίου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέβη στην εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας θα υπερβεί το 2%. Ο Οργανισμός εκτιμά επίσης πως η μη-συμβατική νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Τράπεζα της Ιαπωνίας αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

«Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να αποχαιρετήσει τον αποπληθωρισμό. Η χώρα επιστρέφει στις πληθωριστικές πιέσεις και τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε στη Wall Street Journal Europe ιάπωνα αναλυτής της Merrill Lynch Japan http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/08/820779.htm . «Πράγματι, υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι τιμές καταναλωτή και το ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ιαπωνία να παρουσιάσουν σταθερή άνοδο».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάντως συνέστησε στην ιαπωνική κυβέρνηση επιτάχυνση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των βασικών οικονομικών προβλημάτων της συνέστησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς κίνδυνοι συνεχίζουν να απειλούν την οικονομική ανάκαμψη, παρά τη γενικότερη θετική εικόνα της ιαπωνικής οικονομίας.

«Η ιαπωνική οικονομία παραμένει ευάλωτη ιδιαίτερα στους κινδύνους που συνδέονται με τα τρωτά σημεία των ισολογισμών του επιχειρηματικού και του χρηματοοικονομικού τομέα», επισήμανε το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/06/820635.htm .