Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2003 10:25

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΜΙΚΤΗ εικόνα παρουσιάζουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Πιέσεις δέχεται ο χρηματοοικονομικός τομέας καθώς και οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους κλάδους ενέργειας, χημικών και τροφίμων.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε αμετάβλητος στις 4.257,4 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.386,2 μονάδες με απώλειες 0,2% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.620,2 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,4%.

Η μετοχή της DaimlerChrysler υποχωρεί οριακά κατά 0,14%. Η υπ' αριθμόν πέντε αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο πρόκειται να επενδύσει το ποσόν του ενός δισ. ευρώ (1,1 δισ. δολ.) στην Κίνα για την κατασκευή αυτοκινήτων και φορτηγών Mercedes. Η σχετική συμφωνία συνεργασίας με την Beijing Automotive Holding Industry Co. υπεγράφη σήμερα το πρωί.

Σε συνέντευξή του σε γερμανικό περιοδικό, ο διευθύνων σύμβουλος της DaimlerChrysler, Γιούργκεν Σρεμπ, επισήμανε πως παραμένουν ακόμη ορισμένες δύσκολες προκλήσεις για την Chrysler. Τον Αύγουστο, η ιαπωνική Toyota υποσκέλισε την Chrysler, αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία σε πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Οριακές απώλειες καταγράφει και η μετοχή της Lufthansa. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe, ο γερμανικός αερομεταφορέας σχεδιάζει την υποβολή επίσημης προσφοράς για την εξαγορά της ζημιογόνου Swiss International Air Lines σε μια κίνηση που αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» για τον ελβετικό αερομεταφορέα http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/08/820751.htm .

Η προσφορά της Lufthansa αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον του εποπτικού συμβουλίου της Swiss μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ εξαρτάται από το εάν ο ελβετικός αερομεταφορέας εξασφαλίσει νέα κεφάλαια, ύψους 500 εκ. ελβετικών φράγκων (351,9 εκ. δολάρια) από τους μετόχους.

Τέλος, αξιόλογη άνοδο, της τάξεως του 1,05%, σημειώνει η μετοχή της Deutsche Bank. Η UBS αναθεώρησε σήμερα την επενδυτική της πρόταση για τη γερμανική μετοχή σε "buy" από "neutral". Η ελβετική τράπεζα αύξησε παράλληλα την τιμή-στόχο της γερμανικής μετοχής κατά 13%, στα 68 ευρώ.