Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2003 12:56

Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκοί δείκτες

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ πεδίο έχει περάσει το σύνολο των κυριοτέρων χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη χάρη στην ενίσχυση των τοποθετήσεων σε δεικτοβαρείς μετοχές του τραπεζικού και του τηλεπικοινωνιακού κλάδου.

Στις 12:41 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.277,4 μονάδες αυξημένος κατά 0,47%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.404,3 μονάδες με κέρδη 0,34% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.637,85 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,84%.

Αξιόλογη άνοδο, της τάξεως του 2,58%, σημειώνει η μετοχή της Deutsche Bank. Η UBS αναθεώρησε σήμερα την επενδυτική της πρόταση για τη γερμανική μετοχή σε "buy" από "neutral". Η ελβετική τράπεζα αύξησε παράλληλα την τιμή-στόχο της γερμανικής μετοχής κατά 13%, στα 68 ευρώ.

Ανοδο άνω του 2% καταγράφει και η μετοχή της Vodafone. Η Merrill Lynch συμπεριέλαβε τον τίτλο της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στη λίστα με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές μετοχές.

Αντιθέτως, πτώση (0,45%) εξακολουθεί να σημειώνει η μετοχή της μετοχή της DaimlerChrysler. Η υπ' αριθμόν πέντε αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο πρόκειται να επενδύσει το ποσόν του ενός δισ. ευρώ (1,1 δισ. δολ.) στην Κίνα για την κατασκευή αυτοκινήτων και φορτηγών Mercedes. Η σχετική συμφωνία συνεργασίας με την Beijing Automotive Holding Industry Co. υπεγράφη σήμερα το πρωί.

Σε συνέντευξή του σε γερμανικό περιοδικό, ο διευθύνων σύμβουλος της DaimlerChrysler, Γιούργκεν Σρεμπ, επισήμανε πως παραμένουν ακόμη ορισμένες δύσκολες προκλήσεις για την Chrysler. Τον Αύγουστο, η ιαπωνική Toyota υποσκέλισε την Chrysler, αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία σε πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, η παραγωγή των βρετανικών βιομηχανιών αυξήθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, η παραγωγή των βρετανικών βιομηχανιών αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 0,5% σε μηνιαία βάση ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2002, ωστόσο, η εν λόγω παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3%.

Σημειώνεται ότι η αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, που αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό για την πρόσφατη άνοδο των μετοχικών αξιών, έχει μετριαστεί σε κάποιο βαθμό μετά τη δημοσιοποίηση αποθαρρυντικών στοιχείων για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/06/820620.htm .