Με κέρδη έκλεισε και σήμερα - για δεύτερη κατά συνεδρίαση - ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 9.774,68 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,81% ή 78,15 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κυμάνθηκε ανάμεσα στις 9.737,42 και τις 9.933,69 μονάδες.
Η σημαντική υποχώρηση του γιεν έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/09/28/165748.htm μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις των ιαπωνικών αρχών διατήρησε αμείωτο το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για μετοχές εταιρειών - κυρίως αυτοκινητοβιομηχανιών - με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι ενέργειες της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας (για την αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος) είχαν θετικό αντίκτυπο. Ενα λιγότερο ισχυρό γιεν αυξάνει το εισόδημα των εξαγωγέων και συντελεί στον περιορισμό των αποπληθωριστικών πιέσεων», δήλωσε στο "Bloomberg" ο Koichi Ogawa, στέλεχος του επενδυτικού οίκου Daiwa SB Investments.
Η μετοχή της Τοyota ενισχύθηκε κατά 3,9%, ενώ αξιόλογη άνοδο σημείωσαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Honda και Nissan.
Αντιθέτως, και σήμερα συνεχίστηκαν οι πιέσεις στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας με εξαίρεση τη μετοχή της Nintendo, η οποία σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 6,94%. Η γνωστή εταιρεία κατασκευής video - games κατέχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών και ευνοείται από τον περιορισμό της ισχύος του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου.
Αντιθέτως, η μετοχή της NEC σημείωσε μεγάλη πτώση κατά 8,81% μετά την ανακοίνωση ότι η γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών και ημιαγωγών θα εμφανίσει ζημία 30 δισ. γιεν το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Δυσάρεστα ήταν για μία ακόμη φορά τα νέα για την οικονομία. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,8% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο έναντι 2,8% που ανέμεναν οι αναλυτές, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν τον ίδιο μήνα κατά 1,3% έναντι υποχώρησης 1,1% που αναμενόταν, ενώ η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς όλο και περισσότερες ιαπωνικές επιχειρήσεις προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις.