Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2003 10:19

Απερρίφθη από την επιτροπή ανταγωνισμού η συνεργασία Qantas-Air New Zealand

ΕΜΠΟΔΙΟ, από την επιτροπή ανταγωνισμού της Αυστραλίας, βρήκε η πρόταση της αεροπορικής εταιρείας Qantas Airways Ltd., για την εξαγορά μεριδίου στην Air New Zealand Ltd., αντί του ποσού των 550 εκατ. δολ. Ν. Ζηλανδίας (317 εκατ. δολ.), τα μέλη της οποίας ανέφεραν, ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αύξηση τις τιμές των εισιτηρίων. Οι μετοχές και των δύο αεροπορικών εταιρειών, σημείωναν απώλειες.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg News, ο Graeme Samuel, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της επιτροπής ανταγωνισμού της Αυστραλίας τον περασμένο Ιούλιο, σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει, ότι δεν είναι σύμφωνος με την άποψη των δύο αεροπορικών εταιρειών, ότι η είσοδος στην αγορά του Richard Branson, με την Virgin Blue και της Emirates, αποτελεί απειλή, επειδή ήδη η Qantas με την Air New Zealand, ελέγχουν το 91% των δρομολογίων μεταξύ Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας.

Οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες τη χώρας, σχεδίαζαν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους με αυτήν τη συνεργασία, στις πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι μετοχές της Qantas έχαναν ποσοστό 5%, τη στιγμή που οι αντίστοιχες της Air New Zealand υποχωρούσαν σε ποσοστό 12%, καθώς επενδυτές επεσήμαναν ότι αυτό το σχέδιο των εταιρειών μπορεί να αποτύχει. Με τη συμφωνία αυτή, η Qantas θα αποκτούσε μερίδιο 22,5% στην Air New Zealand.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ν. Ζηλανδίας, Michael Cullen, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι στηρίζει αυτήν την συνεργασία.

«Στηρίζω τις κινήσεις της Qantas και άλλων αεροπορικών εταιρειών της Αυστραλίας, οι οποίες στοχεύουν στην ισχυροποίηση της θέσης τους στη διεθνή αγορά», δήλωσε από την πλευρά του και ο υπουργός Μεταφορών της Αυστραλίας, John Anderson, σήμερα σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Οι μετοχές της Air New Zealand έχαναν επτά σεντς, ποσοστό 12%, φθάνοντας στα 53 σεντς Ν. Ζηλανδίας, στις 5 μ.μ. στο Γουέλινγκτον, τοπική ώρα. Απώλειες 16 σεντς ή 4,6% σημείωναν οι μετοχές της Qantas, φθάνοντας στα 3,36 δολ. Αυστραλίας στις 4 μ.μ. κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο Σίδνεϋ, τοπική ώρα.