Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2003 11:22

Ιταλία : Σε υψηλά επίπεδα ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Στα υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους, έφθασε τον Αύγουστο ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία, καθώς τα σημάδια της ανάκαμψης, ανάμεσα στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας, τόνωσαν την αισιοδοξία στην τέταρτη σε μέγεθος οικονομία Ευρώπης, ότι εξέρχεται από την ύφεση.

Ο δείκτης, που βασίζεται σε έρευνα μεταξύ 4.000 στελεχών επιχειρήσεων, αυξήθηκε στο 95,3 έναντι του αναθεωρημένου 86,7 που ήταν τον Ιούλιο, στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 20 μηνών. Τον Αύγουστο, ο δείκτης έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαία βάση, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οκτώ οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στο 88,5.

Η άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, από τον περασμένο Μάϊο, και τα χαμηλότερα επίπεδα δανεισμού μέσα σε μισό αιώνα, αύξησαν την εμπιστοσύνη στην οικονομία του 1,4 τρισ. δολ. της Ιταλίας, η οποία συρρικνώθηκε τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, η οποία διήνυσε επίσης περίοδο ύφεσης το πρώτο εξάμηνο του έτους, έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 14 μηνών, τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το επόμενο έτος, αυξήθηκαν τον μήνα που πέρασε, καθώς η βιομηχανική παραγωγή και οι υπηρεσίες βελτιώθηκαν.

Ο τομέας παροχής υπηρεσιών στην Ευρώπη, ο οποίος αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ της οικονομίας της περιφέρειας, αναπτύχθηκε τον Αύγουστο με τους ταχύτερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Η μείωση των αποθεμάτων και η αύξηση των παραγγελιών, τονώνουν την αισιοδοξία για την παραγωγή της Ιταλίας, η οποία βελτιώνεται, με βάση τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ο δείκτης των παραγγελιών διαμορφώθηκε στο –16 από το –23 φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο και τα αποθέματα μειώθηκαν, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

Μέρος της αύξησης του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μπορεί να αποδοθεί στην υποχώρηση του ευρώ, το οποίο έχασε ποσοστό 6,6% έναντι του δολαρίου, μετά από την άνοδό του σε επίπεδα ρεκόρ, στο 1,1933 δολ. στις 27 Μαΐου.

Εταιρείες, από την Volkswagen AG έως τη Fiat Spa, ανακοίνωσαν, ότι η ισχυροποίηση του ευρώ, περιόρισε την αξία των πωλήσεών τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 50, κέρδισε περίπου 34%, μετά από την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα έξι ετών, που έφθασε τον περασμένο Μάρτιο.

Η άνοδος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, μείωσε τις εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του έτους και επηρέασε τις οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίες μαζί αποτελούν περίπου τα 2/3 του ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης και συρρικνώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η οικονομία των οκτώ τρισ. δολ. των 12 χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με βάση τις προβλέψεις 21 οικονομικών αναλυτών. Η σχετική έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε., αναμένεται να δοθεί σήμερα το μεσημέρι στη δημοσιότητα.

Οι μεγαλύτεροι πελάτες της Ιταλίας, η Γερμανία και η Γαλλία, προχωρούν στη μείωση των φόρων και αυξάνουν τις δαπάνες τους, προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξη, ακόμη και εάν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της Ε.Ε. για περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού, στο 3% του ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μείωσε τα επιτόκια δανεισμού τρεις φορές από τον Δεκέμβριο του 2002, στο 2% και οι επενδυτές εκτιμούν ότι δεν θα γίνει περαιτέρω μείωσή τους φέτος.