Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2003 07:50

Κίνα : Σημαντική άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής

Την υψηλότερη άνοδο, σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Αύγουστο, καθώς εταιρείες, όπως η General Motors Corp. και η TPV Technology Ltd., κατασκεύασαν περισσότερα αυτοκίνητα και οθόνες κομπιούτερ αντιστοίχως, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης εντός και εκτός χώρας.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg News, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 17,1% έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, φθάνοντας τα 42 δισ. δολ., μετά από άνοδο 16,5% που σημείωσε τον Ιούλιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Πεκίνο. Η παραγωγή των προσωπικών υπολογιστών διπλασιάστηκε, ενώ παρήχθησαν 49% περισσότερα οχήματα.

Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, βοηθά την οικονομία της Κίνας να αναπτυχθεί με τους ταχύτερους ρυθμούς ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Η General Motors ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα αυξήσει κατά το ήμισυ τη δυναμικότητά της μηνιαίως, φθάνοντας τα 18.000 οχήματα, στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη, χρησιμοποιώντας και τρίτη βάρδια.

«Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν αυξήσει σημαντικά τις εργασίες τους στην Κίνα», ανέφερε ο Steven Xu, οικονομολόγος στην Industrial & Commercial Bank of China, στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας, ότι : «Η βιομηχανική παραγωγή θα παραμείνει ισχυρή».

Η συνολική παραγωγή αυτοκινήτων στην Κίνα, αυξήθηκε σε ποσοστό 49% τον Αύγουστο, φθάνοντας στα 368.000 οχήματα και η παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων, σημείωσε αύξηση της τάξης του 63%, φθάνοντας στα 169.000 οχήματα. Η General Motors πούλησε 108.000 μοντέλα Buick και Sail, τα οποία κατασκευάζει εδώ και οκτώ μήνες στη χώρα.

«Υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και άλλων χωρών στον κόσμο», ανέφερε ο Jason Hsuan, επικεφαλής της TPV, σε συνέντευξη που παρεχώρησε χθες.

Οι επενδύσεις στις βιομηχανίες δημιουργούν θέσεις εργασίας για δεκάδες χιλιάδες Κινέζους που ψάχνουν για δουλειά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο δείκτης ανεργίας στην Κίνα βρισκόταν στο 4% στα τέλη Ιουνίου.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμούς 8,2% το πρώτο εξάμηνο του έτους, από 8% που ήταν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο του 2002.

Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής ήταν μεγαλύτερη τον Αύγουστο, έναντι της πρόβλεψης πέντε οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι αυτή θα είναι της τάξης του 16,5%.