Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2003 09:46

Credit Agicole : 21% αύξηση των καθαρών κερδών το β' τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό 21%, σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα καθαρά κέρδη της δεύτερης σε μέγεθος γαλλικής τράπεζας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, Credit Agicole S.A., μετά την εξαγορά της Credit Lyonnais και τη βελτίωση των εργασιών της.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg News, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ανήλθαν σε 394 εκατ. ευρώ (442 εκατ. δολ.) από 326 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Τα λειτουργικά κέρδη από τις τραπεζικές της δραστηριότητες αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 63%, φθάνοντας τα 554 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι, η Credit Agricole, που εδρεύει στο Παρίσι, εξαγόρασε για περίπου 16 δισ. ευρώ τον Μάϊο, την Credit Lyonnais. Και οι δύο μαζί, κατέχουν περίπου το 30% της γαλλικής αγοράς, σχεδόν το διπλάσιο μερίδιο από τον κοντινότερο ανταγωνιστή τους, την Credit Mutuel, της CIC.

«Τα λειτουργικά μας κέρδη το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι πολύ καλά και η διαδικασία της συγχώνευσης προχωρά με ομαλούς ρυθμούς», ανέφερε ο επικεφαλής της τράπεζας Jean Laurent, σε γραπτή του δήλωση.

Με την εξαγορά της Credit Lyonnais, η Credit Agricole προσέθεσε έξι εκατ. πελάτες και 1.800 υποκαταστήματα στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, την Ευρώπη. Η τράπεζα, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο, ότι οι καταθέσεις θα ανέλθουν σε 760 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης.

Επίσης, η διοίκησή της σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό της κατά 4.600 εργαζομένους, μεγαλύτερο μέρος των οποίων εργάζεται στη Γαλλία.

Οι μετοχές της Credit Agricole κέρδιζαν ποσοστό 22% από την έναρξη του 2003, δίνοντας στην τράπεζα χρηματιστηριακή αξία περίπου 23 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της BNP Paribas SA, της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, σημείωσαν άνοδο 18% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Και οι δύο τράπεζες, Credit Agricole και Credit Lyonnais, έχουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 765 δισ. ευρώ, μετά την BNP Paribas, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε 825 δισ. ευρώ.