Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 12:09

Μικρή άνοδος στη Σοφοκλέους

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν αυτή την ώρα στη Σοφοκλέους με την πλειονότητα των μετοχών να καταγράφει κέρδη. Πιέσεις δέχονται οι κλάδοι διυλιστηρίων και λιανικού εμπορίου.

Πιο αναλυτικά, ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών ενισχύεται αυτή την ώρα (11:59) κατά 0,45% και βρίσκεται στις 2.084,4 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 34 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια 227 σημειώνουν άνοδο, 57 υποχωρούν και 40 παραμένουν αμετάβλητες.

Ανοδικά κινείται και η πλειονότητα των κλαδικών δεικτών με τον τραπεζικό να ενισχύεται κατά 0,82% έχοντας διαμορφωθεί στις 3.630,58 μονάδες. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει άνοδο 1,37%.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ν», δεν υφίσταται χρονοδιάγραμμα για τη διάθεση από το Δημόσιο των μετοχών της Εθνικής που κατέχει η ΔΕΚΑ και μάλιστα δεν αποκλείεται το εγχείρημα να μετατεθεί σε συγκυρία που θα κριθεί ευνοϊκότερη.

Από πλευράς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μένει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να αναβληθεί η υλοποίηση της διαδικασίας πώλησης του πακέτου του 10%, προκειμένου οι συνθήκες της αγοράς να είναι πρόσφορες.

Όπως επισημαίνεται από πηγές του υπουργείου Οικονομίας, δεν επείγει η πώληση των μετοχών και δεν υφίσταται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει με book building.

Oσον αφορά την τιμή διάθεσης των μετοχών, θα κριθεί τη δεδομένη στιγμή και όχι με βάση τις όποιες πιέσεις της αγοράς, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επιχειρώντας να δώσουν μια απάντηση τόσο στη φημολογία όσο και στις ίδιες τις πιέσεις στην τιμή του τίτλου της Εθνικής τις τελευταίες ημέρες.

Η υποχώρηση της μετοχής της Εθνικής συνδέθηκε από την αγορά με το ενδεχόμενο να πιέζεται η τιμή σε επίπεδο, το οποίο μεγάλα χαρτοφυλάκια θεωρούσαν πρόσφορο για τη διάθεση του πακέτου μετοχών. Η επιτυχημένη πώληση των μετοχών που προέρχονται από το treasury stock της Alpha Bank αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σημείο προβληματισμού όσον αφορά το χρόνο διάθεσης των τίτλων της Εθνικής από το Δημόσιο.

Σύμφωνα, πάντως, με στελέχη τόσο του υπουργείου Οικονομίας όσο και της Εθνικής, η εξέλιξη είναι θετική για την αγορά γιατί επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για μετοχές των ελληνικών τραπεζών.