Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 14:35

Μείωση τιμών χονδρικής στα μοσχάρια, αύξηση στα χοιρινά

Εντονα πτωτικές τάσεις χαρακτήρισαν τις τιμές χονδρικής των νωπών κρεάτων το μήνα Αύγουστο, έναντι του Ιουλίου. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στα εγχωρίως παραγόμενα και τα εισαγόμενα αμνοερίφια (Βουλγαρίας) και ήταν της τάξης του -8,07% και -8,23% αντιστοίχως.

Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι τιμές στα εγχώρια μοσχάρια, όπου η μείωση ήταν 1,84%, αλλά και στα προερχόμενα από το εξωτερικό, όπου οι μειώσεις κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα (-1,49%).

Αντιθέτως, με τα παραπάνω, περιορισμένες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των χοιρινών. Οι ανατιμήσεις, που δεν υπερέβησαν τον πληθωρισμό, ήταν της τάξης του 2,98% στα εισαγόμενα προϊόντα και 2,26% στα εγχώριας παραγωγής.

Οι σημαντικές μειώσεις τιμών των αμνοεριφίων αποδίδονται στο γεγονός ότι η παραγωγή τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, περιορίζεται σε βαρύτερα αρνιά που πωλούνται φθηνότερα από τα αρνιά γάλακτος, με αποτέλεσμα τη συμπίεση της μεσοσταθμικής τιμολόγησης του κλάδου κατά περίπου 8%.

Οι μειώσεις τιμών στα μοσχάρια προκλήθηκαν κυρίως από την περιορισμένη ζήτηση, ενώ οι αυξήσεις στα χοιρινά, όπου εντοπίζεται η διακίνηση των μεγαλύτερων ποσοτήτων, 1.100.643 κιλά σε σύνολο 1.822.000 κιλών, αποδίδονται στη μειωμένη παραγωγή των ευρωπαϊκών σφαγείων.

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ένας αριθμός χονδρεμπόρων κρέατος του Ρέντη παραβιάζει διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα και Υγειονομικούς Κανονισμούς διαθέτοντας στην αγορά αμνοερίφια με το κεφάλι ή μεταφέροντάς τα σε πόρτ μπαγκάζ αυτοκινήτων.

Η Ομοσπονδία ζητά την παρέμβαση των συναρμοδίων υπουργείων.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων